(VIDEO) ORLOVI BOLJI OD PETLOVA: Srbija u Beograd savladala Francusku posle produžetka
Foto: Saša Pavlić

Pripremni meč

(VIDEO) ORLOVI BOLJI OD PETLOVA: Srbija u Beograd savladala Francusku posle produžetka

Rio 2016 -

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je u Beogradu Francusku sa 94:88 (13:14, 21:22, 23:22, 24:23, 13:7) posle produžetka.

1 / 5 Foto: Saša Pavlić

Srbija je pre četiri dana u Francuskoj takodje pobedila, 79:77.

Srbija sledeću utakmicu igra u utorak protiv Grčke.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Miroslav Raduljica sa 17 poena i pet asistencija, kao i Nemanja Nedović sa 16 poena. Nikola Jokić završio je meč sa 10 poena i devet skokova, a Miloš Teodosić i Nikola Kalinić takodje su postigli po 10 poena.

Francusku su predvodili Nando De Kolo sa 16 i Žofre Lovernj sa 15 poena.

Francuska je bolje počela meč pred oko 12.000 ljudi u Areni, i vodila je sa 4:0 i 7:2, ali je Srbija dobrom odbranom uspela da pridje i smanji prednost, da bi početkom druge četvrtine prvi put povela 17:16, posle poena Miroslava Raduljice.

Oba tima su bila dobra u odbrani, a Srbiju je vodio najviše Raduljica, ali je Francuska sredinom druge četvrtine uspela da ponovo povede, 17:16. Posle toga se igrala rezultatska "klackalica", ali je Francuska na poluvreme otišla sa prednošću od 36:34.

Francuska je vodila u prvom poluvremenu najviše zahvaljujući Žofreu Lovernju, ali su se u drugom uključili i Nando De Kolo i Toni Parker, tako da su "trikolori" vodili tokom cele treće četvrtine, najviše 64:58.

Srbija je smanjila prednost zahvaljujući pogocima Nemanje Nedovića i Bogdana Bogdanovića, posle čije trojke je ponovo povela, u 34. minutu 67:64. On je u sledećem napadu postigao koš uz dodatno slobodno bacanje, i doneo Srbiji 70:64.

Francuska se vratila poenima Lovernja i Kima Tilija i vodila je 75:74, ali je Teodosić trojkom vratio prednost. Parker je postigao koš, Teodosić je dao oba bacanja na drugoj strani, da bi posle penala Miroslava Raduljice "orlovi" vodili 81:78 na 65 sekundi pre kraja.

Borbeni Francuzi se nisu predavali, tako da je De Kolo postigao trojku izjednačio, posle čega nijedan tim nije uspeo da iskoristi svoje napade, tako da je meč otišao u produžetak.

Srbija je dodatnih pet minuta počela serijom 9:0, poenima Bogdanovića, Jokića i Nedovića, i tako povela sa 89:81, što se ispostavilo kao previsoka prednost za Francuze.

Poslednju proveru pred start kvalifikacionog turnira "Orlovi" će imati u utorak protiv selekcije Grčke (20.15).

Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju počinje 4. jula, kada se Srbija sastaje sa Portorikom, dok će 6. jula protivnik Srbije biti Angola. Polufinala su zakazana za 8. jul, dok se finalna utakmica igra 9. jula. Na Olimpijske igre će se kvalifikovati samo pobednik turnira.

Selektor Francuske Vensan Kole ocenio je da su dve kvalifikacione utakmice sa Srbijom bile korisne za oba tima.

"Ovo je bila sjajna priprema za oba tima. Kažem pripremna, iako je u pojedinim trenucima delovala kao takmičarska. Oba tima su se koncentrisala na odbranu, ali su nalazili dobra rešenja u napadu. Bilo nam je zanimljivo ovde, kao i Srbiji u Parizu. Dobro je igrati teške pripremne utakmice, mislim da smo pomogli jedni drugima. Mislim da su poboljšane šanse za odlazak u Rio za oba tima", rekao je Kole.

Igrač Francuske Žofre Lovernj nije bio mnogo rečit.

"Mislim da je bila dobra utakmica. Igrali smo dobro, Srbija je igrala bolje u produžetku. Izgubili smo dva puta od Srbije, želim im dobru sreću u kvalifikacijama", rekao je Lovernj.

TOK UTAKMICE

PRODUŽETAK

Sjajan uvod Srbije u dodatnih pet minuta i serija 6:0. Bogdanović je pogodio trojku, a zatim Jokić sa linije penala bio uspešan.

Francuzi su za trenutak prekinuli seriju Srbije, a Nedović sa dodatna dva poena produžio seriju Srbije - 89:81 posle dva ipo minuta igre u produžetku.

Ertel je postigao trojku, Marković na drugoj strani dvojku - 91:84.

Ertel sa četiri poena smanjuje rezultat na 92:88, Raduljica posle tajm-auta precizan sa linije penala sa 94:88.

Srbija se odbranila, ali nije poentirala, ali nije ni Francuska pa je na kraju konačan rezultat 94:88

4. ČETVRTINA

Vezane trojke Nemanje Nedovića, ponovo uz zvuk sirene, i Miloša Teodosića doneli su u 33. minutu izjednačenje Srbiji 64:64.

Treća vezana trojka Srbije, Bogdanović postiže trojku za 67:64.

Serija Srbije 12:0 posle kontre, poena, uz faul Bogdanovića - 70:64.

Serija Francuza i novi preokret. Parker pogađa trojku za vođstvo njegovog tima 74:72. Do kraja meča ostalo je nešto više od tri minuta.

Na seriju Srbije 12:0 Francuska je odgovorila sa 10:2. Kalinić prekida seriju za izjednačenje 74:74.

Teodosić svojom drugom trojkom 2:24 pre kraja donosi Srbiji prednost 77:76.

Teodosić sa linije penala donosi Srbiji prednost 79:78, Parker na drugoj strani promašuje za dva poena.

Raduljica sa linije penala donosi tri poena Srbiji - 81:81. Na drugoj strani De Kolo postiže trojku posle asistencije Parkera - 81:81.

Srbija je promašila napad, a Francuzi su stigli do lopte na tačno 30 sekundi pre isteka utakmice.

Parker je izblokiran, Srbija je krenula u napad osam sekundi pre kraja, ali je Marković promašio za tri poena.

3. ČETVRTINA

Sjajna saradnja Teodosića i Jokića i zakucavanje centra srpske reprezentacije za izjednačenje 36:36.

Pet vezanih poena doneli su Francuzima prednost 41:36, ali se Srbija vratila i trojkom Bogdanovića stigla do izjednačenja.

Parker i De Kolo su vezali četiri poena za prednost Francuske 49:45 u 25. minutu utakmice.

Razigrani Parker održava prednost Francuza od tri do pet poena. Tajm-aut za Srbiju u 28. minutu pri rezultatu 48:53.

Dugo je Srbija bila bez uspešnog pokušaja za tri poena, što je rezultiralo zaostatkom od pet poena 53:58. Štimac je pogodio prvo od dva slobodna bacanja, drugo promašio, ali je lopta stigla do Nemanje Nedovića koji je uz zvuk sirene postigao trojku za 57:58 posle 30 minuta igre.

2. ČETVRTINA

Zakucavanje Raduljice donelo je Srbiji u 12. minutu vođstvo 17:16. Dobar početak Srbije, Nedović postiže poene za 19:16 u 13. minutu.

Četiri vezana poena Francuza i poeni Nanda De Koloa doneli su Francuzima prednost 24:23.

Do kraja četvrtine viđena je rezultatska klackalica. Francuzi su poveli u finišu poluvremena sa 34:31, Kalinić je izjednačio trojkom, da bi Kaudi postavio konačnih 34:36 posle 20 minuta igre.

1. ČETVRTINA

Francuzi su bolje otvorili meč, dvojke Ažinse i De Koloa za 4:0, a trojkom Tonija Parkera poveli su sa 7:2 posle dva minuta igre.

Stefan Birčević je odgovorio trojkom i smanjio rezultat na 5:7.

Štimac i Bogdanović doneli su Srbiji izjednačenje u 8. minutu - 9:9.

Lovernj na jednoj strani, Jokić na drugoj za novo izjednačenje - 11:11 u 9. minutu. Razigrao se Lovernj i posle poena sa linije penala Ertela ubacio dva poena za 14:11. Raduljica je osam sekundi pre isteka četvrtine pogodio za 13:14, što je i konačan rezultat prve četvrtine.

Sudije su Milivoje Jovčić, Uroš Obrknežević i Aleksandar Glišić.

Srbija će nastupiti u sastavu: Miloš Teodosić, Marko Simonović, Nemanja Dangubić, Bogdan Bogdanović, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Nemanja Nedović, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Nikola Jokić, Vladimir Štimac, Rade Zagorac.

Srbija, Francuska, Foto: Printskrin
Srbija, Francuska, Foto: Printskrin

Koliko Francuska ozbiljno shvata ovaj meč govori podatak da je selektor Vinsen Kole u Beograd doveo najjači sastav: Tomas Ertel (Anadolu Efes), Toni Parker (San Antonio Spars), Nando De Kolo (CSKA), Entoan Dio (Valensija), Edvin Džekson (Unikaha), Mihael Želabal (Le Man), Čarls Kahudi (Asvel), Boris Diao (San Antonio Spars), Edrien Moerman (Banvit), Floran Pietrus (Nansi), Kim Tili (Laboral Kuća), Žofri Lovernj (Denver Nagits) i Aleksis Ažansa (Nju Orleans Pelikans).

Srbija, Francuska, Foto: Printskrin
Srbija, Francuska, Foto: Printskrin

Olimpijski kvalifikacioni turniri biće održani od 4. do 9. jula, a Srbija je domaćin jednog turnira. Kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju počinje 4. jula, kada se Srbija sastaje sa Portorikom, dok će 6. jula protivnik Srbije biti Angola. Polufinala su zakazana za 8. jul, dok se finalna utakmica igra 9. jula. Na Olimpijske igre će se kvalifikovati samo pobednik turnira.

Srbija, Francuska, Foto: Kurir sport
Srbija, Francuska, Foto: Kurir sport

Poslednju proveru pred start kvalifikacionog turnira "Orlovi" će imati u utorak protiv selekcije Grčke (20.15).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track