TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN RUSIJE: Moskovska laboratorija organizovala državni doping sportista!
Foto: AP

Stigli novi rezultati

TEŠKE OPTUŽBE NA RAČUN RUSIJE: Moskovska laboratorija organizovala državni doping sportista!

Rio 2016 -

Antidoping laboratorije u Moskvi i Sočiju štitile su dopingovane ruske sportiste, u sklopu državnog doping sistema, kojim je upravljalo, koga je kontrolisalo i nadgledalo ministarstvo sporta, uz pomoć ruske tajne službe, navodi se u izveštaju Meklarenove komisije.

Nezavisnu istragu o sistemskom dopingu vodio je kanadski profesor prava Ričard Meklaren.

Istragu je u maju naložila Svetska antidoping agencija (WADA), nakon što je nekadašnji šef antidoping laboratorije Rusije Grigorij Rodčenkov javno rekao da je država organizovala sistemski doping tokom Olimpijskih igara u Sočiju.

"Osoblje moskovske laboratorije nije imalo izbora kada je u pitanju njena umešanost u ovaj sistem, koji je dozvoljavao ruskim sportistima da se takmiče iako su bili dopingovani", navodi se u zaključku izveštaja.

Istražitelji su u izveštaju naveli da je su u periodu od 10. septembra i 10. decembra 2014. godine menjani uzorci iz laboratorije u Moskvi. Prema tim navodima, tim operacijama je upravljao ministar sporta Vitalij Mutko uz pomoć ruskih bezbednosnih službi.

"Ovaj sistem povlačenja pozitivnih uzoraka ustanovljen je 2011. godine i trajao je do avgusta 2015. godine, i od njega su koristi imali mnogi ruski sportisti u mnogim takmičenjima u zimskim i letnjim olimpijskim sportovima čija su se takmičenja održavala u Rusiji.

Meklaren je rekao da je "apsolutno siguran" u nalaze izveštaja. Ovi rezultati mogli bi da dovedu i do suspenzije Rusije sa Igara u Rio de Žaneiru sledećeg meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track