ĐOKOVIĆ: Gren slem treba da traje 10 dana
Foto: AP

Voleo bi da se dese promene

ĐOKOVIĆ: Gren slem treba da traje 10 dana

Tenis -
Postoji nekoliko stvari u mom sportu gde bih voleo da vidim promene, rekao je svetski broj dva

MELBURN - Srpski teniser Novak Đoković zalaže se za određene promene u svetu tenisa, pre svega da gren slem turniri traju kraće i da postoji veća pauza između dva turnira.

Odgovarajući na pitanje novinara, ako bi mu ikada bilo dozvoljeno da promeni jednu stvar u tenisu, šta bi to bilo, rekao da bi krenuo od najvažnijih turnira.

"Pa, to je dobro pitanje. Ali, šta god da kažem to bi moglo da zvuči kontroverzno. Ipak, Postoji nekoliko stvari u mom sportu gde bih voleo da vidim promene. Možda da skratimo gren slemove, da traju najviše deset dana. Dve nedelje su takođe u redu. Sa ekonomske strane gledanja, igrači i svi imaju najviše koristi od gren slem turnira. To su najveći i najvredniji turniri u našem sportu, ali gren slemove treba da iskombinujemo sa ostalim velikim turnirima, da raspored bude kompaktniji", rekao je Đoković.

Srpski teniser smatra da je teško igrati na vrhunskom nivou više godina.

"Ponekad je teško izdržati visok nivo igre na duži period. Kako će telo to da izdrži? Ljudi moraju da shvate da teniseri menjaju vremenske zone, podloge na kojima igraju. Imate svega nekoliko dana da se prebacite sa šljake na travu posle Rolan Garosa i to je opasno i zahtevno jer može da izazove povrede. Ja bih da imamo više vremena između turnira da se oporavimo. Možda bih voleo da Australijan open startuje nekoliko nedelja kasnije. Ali, to je samo pogled iz ugla igrača. Takođe, morate uzeti u obzir istoriju i tradiciju, zaštitu integriteta sporta. Sve ove stvari morate da razmotrite pre nego što pomislite da napravite radikalne promene. Pre nekoliko godina sam čuo da je tenis drugi ili treći sport po popularnosti u svetu. To dovoljno govori o globalnoj popularnosti i potencijalu koji naš sport ima."

Isto pitanje novinari su postavili i Rafaelu Nadalu, koji je imao zanimljiv predlog.

"Voleo bih da teniseri imaju pravo samo na jedan servis. Pre mnogo godina kada su pisana teniska pravila, igrači su bili niski i dato im je pravo da imaju dve šanse. Sada su svi igrači visoki", rekao je Španac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track