USPEŠAN START U RIMU: Đoković savladao Štepaneka, vetar i prašinu
Foto: Reuters

Neka se spremi Kolšrajber

USPEŠAN START U RIMU: Đoković savladao Štepaneka, vetar i prašinu

Tenis -
Srpski teniser stigao do desete pobede u međusobnim mečevima
1 / 2 Foto: Reuters

RIM - Drugi teniser sveta Novak Đoković uspešno je započeo pohod na Masters turnir u Rimu. Za 97 minuta srpski teniser je savladao Čeha Radeka Štepaneka sa 2:0 (6:3, 7:5) u meču 2. kola pa će u osmini finala igrati protiv Nemca Filipa Kolšrajbera.

Bio je ovo ujedno deseti trijumf Đokovića nad Štepanekom u 11 mečeva, pa se može reći da mu je Čeh jedan od omiljenih protivnika.

Veliki problem igračima tokom meča predstavljao je jak vetar koji je često nanosio prašinu u oči igračima i ometao ih u igri.

http://www.youtube.com/watch?v=ws7aLJ0v9zI

Na startu prvog seta oba tenisera su bila neuspešna na svoj servis, zbog jakog vetra koji je duvao, pa im je trebalo vremena da se prilagode. Odlučujući brejk, Đoković je napravio u šestom gemu, kada je poveo sa 4:2, što mu je omogućilo da mirno privede prvi set kraju i povede sa 1:0.

U drugom setu, Đoković je nastavio sa dobrom igrom, napravio brejk u trećem gemu, ali je Štepanek uspeo da dođe do izjednačenja, 4:4, napravivši brejk u osmom gemu.

U naredna četiri gema, nijedan teniser nije uspeo da osvoji gem na svoj servis, sve do poslednjeg u meču, kada je Đoković bio uspešan, čime je došao do svoje 20. pobede u sezoni.

Čeh je imao veoma loš procenat osvojenih poena na drugi servis, odnosno, osam od 30 , što je bio jedan od glavnih uzroka njegovog poraza. U osmini finala Đoković će se sastati sa pobednikom duela između Nemca Filipa Kolšrajbera i Španca Tomija Robreda.

TOK MEČA

2. SET

Čeh je poveo u drugom setu, ali na svoj servis. Đoković mu se ubrzo revanširao i izjednačio na 1:1.

Već u narednom gemu Đoković pravi brejk. Sa samo jednim izgubljenim poenom Srbin stiže do velike prednosti u ovom periodu igre. Odmah potom drugi teniser sveta je potvrdio brejk.

Đoković je propustio šansu za brejk u narednom gemu, pa je Štepanek smanjio na 3:2.

Serija od čak četiri brejka donela je Đokoviću prednost 6:5. Srpski teniser je odlično odservirao posle dva izgubljena gema i sa jednim izgubljenim poenom stigao do pobede.

1. SET

Đokovića u ovom meču sa tribina prate i Marijan Vajda i Boris Beker.

Loše je počeo Novak, pošto je Čeh vezao tri brejk lopte, a iskoristio treću. Ipak, samo koji minut kasnije srpski teniser je rebrejkovao protivnika. Štepanek je bio blizu potvrde brejka, ali nije uspeo da iskoristi tri vezane prilike. Čeh je u nastavku gema propustio još četiri prilike za 2:0, a Novak je uspeo da stigne do brejka.

Od starta meča teniseri se muče sa vetrom. Organizatori u Rimu nemaju sreće sa vremenom. Prvo ih je kiša omela jutros, pa je program odložen, a zatim je počeo da duva jak vetar. To smeta dvojici tenisera pošto im prašina ulazi u oči. To je uslovilo da meč ne dobije na visokom kvalitetu.

U takvoj situaciji Đoković se bolje snašao. Posle tri gema bez brejka, srpski teniser je iskoristio drugu od dve vezane brejk lopte i lepim bekendom napravio brejk u šestom gemu za vođstvo 4:2.

Đokoviće je potvrdio brejk pre svega zahvaljujući greškama Čeha, koji je početnički grešio na mreži, a zatim je Štepanek produžio prvi set pošto je dobio svoj servis za 5:3.

Ipak, posle 43 minuta igre Đoković osvaja prvi set.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track