PREVELIKI ZALOGAJ: Nadal borbenom Lajoviću prepustio samo četiri gema
Foto: AP

Dao sve od sebe

PREVELIKI ZALOGAJ: Nadal borbenom Lajoviću prepustio samo četiri gema

Tenis -
Najbolji teniser sveta Španac Rafael Nadal lako je savladao mladog srpskog tenisera Dušana Lajovića u osmini finala Rolan Garosa – 6:1, 6:2, 6:1

PARIZ - Najbolji teniser sveta Španac Rafael Nadal lako je izašao na kraj sa Dušanom Lajovićem u osmini finala Rolan Garosa. Nadal je na putu do četvrtfinala Lajoviću prepustio samo tri gema - 6:1, 6:2, 6:1. "Kralj šljake" je tako upisao još jednu ubedljivu pobedu u Parizu i u nastavku takmičenja ga očekuje duel sa zemljakom Davidom Fererom, koji je savladao Kevina Andersona iz Južne Afrike (6:3, 6:3, 6:7, 6:1). To je bio prvi duel 23-godišnjeg Lajovića i osmostrukog šampiona Otvorenog prvenstva Francuske i debi srpskog tenisera na centralnom terenu "Filip Šatrije".

Rafael Nadal, Foto: AP
Rafael Nadal, Foto: AP

Dušan je dao sve od sebe, borio se koliko je mogao, ali je "broj jedan" ipak bio jednostavno preveliki zalogaj. On se ipak nije obrukao s obzirom na to da je u svakom setu uzeo bar gem slavnom Špancu, koji je do trijumfa stigao posle jednog sata i 33 minuta igre. Tako je završena bajka mladog srpskog tenisera na Otvorenom prvenstvu Francuske. Lajović, koji je trenutno 83. teniser na svetu, u Parizu je ostvario najveći uspeh u karijeri pošto se prvi put u karijeri plasirao u osminu finala jednog grend slema i to bez izgubljenog seta. On je na startu takmičenja eliminisao Argentinca Federika Delbonisa sa (6:3, 6:2, 6:3), u drugoj rundi je savladao Estonca Jirgena Zopa (6:2, 6:4, 6:4), dok je u trećem kolu pobedio Amerikanca Džeka Soka (6:4, 7:5, 6:3).

Dušan Lajović, Foto: AP
Dušan Lajović, Foto: AP

TOK MEČA III setŠpanac bez izgubljenog poena stiže do novog brejka na startu trećeg seta. Nadal je osvoji i naredna tri poena, ali se Lajović nije predao. Usledio je odgovor srpskog tenisera koji sjajnom bekhend paralelom stiže do izjednačenja (40:40). Ipak, Rafa i ovog puta uspeva da sačuva svoj servis i da povede sa 2:0.Lajović u trećem gemu ponovo ne uspeva da osvoji poen na svoj servis, pa Nadal sada ima dva brejka prednosti u trećem setu - 3:0. Nastavio je Španac da igra u istom ritmu i u naredna dva gema, pa već u šestom gemu dolazi u situaciju da sevira za meč.Međutim, Lajović je još jednom pokazao da je veliki borac. On u odsutnom trenutku pravi prvi prvi brejk na meču i tako sprečava Rafu da treći set dobije sa nulom. Ipak, Dušan nije mogao da uradi ništa više, pošto Rafa uzvraća istom merom i osmim brejkom, posle jednog sata i 33 minuta igre, privodi meč kraju za konačnih 6:1, 6:2, 6:1.

Rafael Nadal, Foto: AP
Rafael Nadal, Foto: AP

II setLajović serijom grešaka ponovo gubi svoj servis na startu drugog seta. Trudi se Dušan, ali za sada ne uspeva da se oslobodi pritiska. Evidentno je da je trema učinila svoje, s obzirom da je ovo njegov debi na centralnom terenu "Filip Šatrije" i prvi duel sa "kraljem šljake". Usledio je rutinski servis gem Nadala za 2:0 u drugom setu.Španac u trećem gemu bez izgubljenog poena pravi drugi uzastopni brejk i sada vodi sa 3:0. Nadal osvaja i naredna četiri poena za 4:0 u gemovima. Velika borba je viđena u petom gemu, a Lajović na kraju uspeva da osvoji drugi gem u meču i da izbegne krompir i u drugom setu. Iako ubedljivo vodi Nadal je na 40:30 posle dosuđenog auta tražio korekciju sudije pa je taj poen ponovljen. Međutim ishod je bio isti Španac je pogrešio, pa Lajović smanjuje na 4:1.Nadal sigurnim servisom dolazi na gem od osvajanja drugog seta (5:1), da bi potom usledio najboli gem srpsko tenisera. Dušan sigurnim servisom dolazi i do trećeg gema na meču i as udarcem smanjuje na 5:2 u drugom setu.Lajović je u završnici drugog seta konačno počeo da igra rasterećeno i dolazi do tri vezane brejk lopte u osmom gemu. Međutim, mladi Srbin ne koristi prve brejk lopte na meču, pa Nadal posle velike borbe privodi drugi set kraju za konačnih 6:2.

I set Nadal i Lajović su meč otvorili sjajnim poenom koji je imao ukupno 23 udarca, a završio se greškom srpskog tenisera iz bekhenda. Usledile su nove greške Lajovića, pa Španac bez izgubljenog poena stiže do prvog gema.Mladi Srbin na startu drugog gema osvaja prvi poen u meču, ali Rafa potom pravi seriju i stiže do dve vezane brejk lopte. Lajović već na prvoj pravi novu neiznuđenu grešku iz forhenda, pa Nadal sada vodi se 2:0. Dušan u narednom gemu uzima i prvi poen na servis prvog tenisera sveta, ali je to bilo sve od njega pošto Nadal lagano stiže do vođstva od 3:0.Rafa lako osvaja gemove i posle novog brejka vodi sa 4:0. Držao se Lajović do 30:30, ali je u završnici gema ponovo presudilo iskustvo osmostrukog šampiona Rolan Garosa. Serija Rafaela Nadala nastavila se i u petom gemu, pa će Lajović posle samo 19 minuta igre servirati za ostanak u prvom setu.Lajović ipak osvoja gem u prvom setu. Spasao je Duci jednu brejk loptu na putu do 5:1 i zasluženo dobija aplauz publike na centralnom terenu "Filip Šatrije". Borio se Lajović i u sedmom gemu, ali ne uspeva da ugrozi Nadala. Španac je nastavio da napada bekhend srpskog tenisera i bez problema, posle 31 minuta igre, ubedljivo dobija prvi set sa 6:1.

Nadal i Lajović, Foto: Twitter
Nadal i Lajović, Foto: Twitter

Pored Lajovića u ponedeljak na teren ponovo izlazi i najbolja srpska teniserka Jelena Janković, koja u istom terminu na terenu "Suzan Lenglen" igra protiv Italijanke Sare Erani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track