ĐOKOVIĆ SE ZAGREVAO NA US OPENU: Novak se nije ni oznojio! Prvi reket sveta pregazio Karbaljesa Baenu na početku odbrane titule (VIDEO)
Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

EKSPRESNO SRUŠIO PRVU PREPREKU

ĐOKOVIĆ SE ZAGREVAO NA US OPENU: Novak se nije ni oznojio! Prvi reket sveta pregazio Karbaljesa Baenu na početku odbrane titule (VIDEO)

Tenis -

Novak Đoković nije se ljudski ni oznojio, a već je stigao do drugog kola US opena.

Prvi reket sveta je na početku puta odbrane titule na poslednjem gren slemu sezone "pregazio" Španca Roberta Karbaljesa Baenu - 6:4, 6:1, 6:4.

Novaku je za rušenje prve prepreke trebalo 112 minuta.

Branilac trofeja u Njujorku će se u drugom kolu sastati sa Argentincem Huanom Ignasijom Londerom.

Londero je napravio iznenađenje u prvom kolu savladavši favorizovanog Amerikanca Sema Kverija rezultatom 3:1 (6:3, 1:6, 6:7, 5:7)

Karbaljes Baena, 76. igrač sveta, pružio je otpor Đokoviću samo u prvom setu. Istina, Novak se i u tom delu igre za sve pitao. U dva gema imao je ukupno pet brejk lopti, ali je prvi put oduzeo servis rivalu iskoristivši tek šestu šansu za konačnih 6:4.

Prvi set trajao je 45 minuta. Ni u njemu Nole nije diktirao jak ritam, već je rutinski odrađivao posao. A kada je konačno napravio prvi brejk, slomio je Španca, koji se više od toga nije oporavio.

Novak je u drugom setu bukvalno razbio Karbaljesa Baenu - napravio je dva brejka, a pritom nije izgubio nijedan poen na svoj servis!

U laganom ritmu se igralo do kraja, a naredni brejk, četvrti na meču, kojim je zadao poslednji udarac Špancu, Novak je napravio za 3:2 i onda rutinski priveo meč kraju.

Zanimljivo je da Španac tokom celog meča, ne samo da nije imao brejk priliku, već nije uspeo da osvoji više od dva poena kada je Novak imao početni udarac.

TOK MEČA:

Treći set:

6:4 - KRAJ!

5:4 - Španac produžava svoju agoniju. Nole u sledećem gemu servira za meč.

5:3 - Još gem do pobede...

4:3 - Utisak je da se Đoković trudi da se što manje umara...

4:2 - Potvrda brejka.

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

3:2 - BREJK! Nole rutinski stiče prednost i juri ka drugom kolu.

2:2 - Igra se u laganom ritmu, obojica bez problema uzimaju gemove na svoj servis.

1:1 - Konačno je Baena uspeo da uzme koji poen na Novakov servis. Osvojio je dva. Nijednom u dosadašnjem delu meča nije uspeo više.

0:1 - Španac prvi put na meču ima prednost.

Drugi set:

6:1 - Ekspresno Nole dobija drugi set, u kome je napravio dva brejka, a na svoj servis nije izgubio nijedan poen!

5:1 - BREJK! Prvi reket sveta igra sa pola snage, a u drugom setu gazi rivala.

4:1 - Ni u trećem gem na svoj servis Đoković nije izgubio poen.

3:1 - Karbaljes Baena je malo došao do vazduha i prekinuo Novakovu seriju.

3:0 - Peti gem Srbina zaredom... Slomio je Španca skroz. Nole nije izgubio nijedan poen na svoj servis u drugom setu.

2:0 - BREJK! Mučio se Španac sa servisom, što je Đoković iskoristio. Bilo je 40:30, ali je Novak dobio naredna tri poena, iskoristio prvu brejk šansu u drugom setu i osvojio četvrti uzastopni gem.

1:0 - Lak gem za Novaka, dobija ga bez izgubljenog poena.

Prvi set:

6:4 - BREJK! Konačno! Đoković je slomio Baenu posle 45 minuta borbe. Novak je iskoristio šestu brejk loptu na meču (na 15:40 u ovom gemu) i stavio tačku na prvi set.

5:4 - I ponovo je Karbaljes Baena osvojio dva poena na Đokovićev servis - četvrti put! Sada je, međutim, prvi put bilo 15:30, ali Španac ne može da probije tu barijeru i dođe do 40. Preciznije, prvi reket sveta mu to ne dozvoljava.

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

4:4 - Novak je propustio još dve brejk lopte, odnosno ukupno pet. Na 15:40 Španac je fantastično odservirao, a onda odigrao jedan sjajan poen i ponovo se izvukao iz neprijatne situacije. Kao i u drugom gemu, kada je Đoković imao prve tri brejk šanse, i sada je Baena imao sreće na putu osvajanja gema, jer mu je mreža bila saveznik.

4:3 - U tri od četiri gema kada je Đoković imao početni udarac, Španac je dolazio do 30:30, ali to mu je maksimum. Zanimljivo je da obojica često izlaze na mrežu i uspešni su u tome - Novak 6/7, a Baena 4/4.

3:3 - Još jedan lak servis gem za Roberta...

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

3:2 - Ponovo je Španac uzeo dva poena na Đokovićev servis, kao i u prvom gemu, s tim da je sad imao priliku da na 30:30 dođe i do brejk lopte, ali je jedan lak udarac poslao u aut, što je Novak odmah kaznio.

2:2 - Karbaljesu Baenu je proradio servis, pa je prvom reketu sveta dozvolio samo jedan poen.

2:1 - Nole bez izgubljenog poena do novog vođstva.

1:1 - Mnogo, mnogo dugo je trajao ovaj gem. Bilo je 15:40, Novak je propustio obe te brejk lopte, nedugo zatim i treću. Posle dosta izjednačenja, Španac je uspeo da osvoji prvi gem.

1:0 - Đoković je od 30:30 osvojila dva laka poena za vođstvo na startu duela.

20.20 - Novak servisom počinje meč.

Pobednik tok meča u narednoj rundi sastaće se sa boljim iz duela između Amerikanca Kverija i Argentinca Londera.

Novaku i Robertu ovo je prvi susret.

Španac ima 26 godina i trenutno je 76. na ATP listi.

Podsetimo, Đoković je prošle godine u Njujorku trijumfovao pobedom u finalu nad Huanom Martinom Del Potrom 6:3, 7:6, 6.3 .

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track