I TO BEŠE ITO: Novak održao lakši trening protiv Japanca, u narednom kolu protiv sunarodnika, Đereovog dužnika Nišioke!
Foto: Printskrin

KOMENTAR

I TO BEŠE ITO: Novak održao lakši trening protiv Japanca, u narednom kolu protiv sunarodnika, Đereovog dužnika Nišioke!

Tenis -

Viđali smo Novaka Đokovića u raznim ulogama na teniskom terenu proteklih godina, ali je današnji meč bio specifičan po tome što je suparnik Japanac Ito tokom celog prvog seta „igrao“ na nivou rekreativnog tenisera, (ne)srećno zalutalog na centralni teren ovog velelepnog teniskog znanja

Od specijalnog izveštača Kurira iz Melburna - Vuka Brajovića

„Transfer blama“ je vladao auditorijumom u 22 minuta nastupa Tacume u prvom setu, tokom kojih je Đoković mučio muku da ostane profesionalan i održi radnu atmosferu na terenu usled očajnog izdanja protivnika.

Kako god da je igrao u prvom setu, Ito je znao da jedina šansa da njegov današnji nastup ostane po bilo čemu kvalitetnom upamćen leži u pružanju otpora u drugom setu, i ta strategija mu je u jednoj meri i uspela, protiv vlagom, vetrom i lošom igrom protivnika iziritiranog srpskog tenisera.

foto: EPA/MICHAEL DODGE

Ako u prvom setu na terenu nije viđeno apsolutno ništa, to se ipak nije moglo reći za drugi set u kome je, pored nekoliko dobrih razmena i Novakovog pasing šota sa mreže uz proklizavanje, vrhunac uzbuđenja predstavljao momenat kada je pri rezultatu 4-4 Novaku pri odigravanju forhenda u defanzivi izleteo reket iz ruke.

No, ni to nije donelo puno sreće Japancu, pa je publika koji poen kasnije čula „lavlju riku“ Novaka kada je napokon uspeo da brejkuje protivnika i u narednom gemu na isti način obeleži osvajanje seta.

Treči set je bio samo nužna posledica prethodna dva, i osim zabeleške da je završen sa 6-1 za Novaka i nekoliko lepših dužih razmena i nekarakterističnih momenata (Ito lobovao Novaka na mreži posle klimave razmene voleja), to je bilo to od Ita.

Ma koliko se Džim Kurijer na kraju meča upinjao da osmisli da kaže nešto lepo za igru Japanca, a Novak bio zamoljen da mu pomogne u tome, teško da je i na taj način Ito bio aboliran za nastup ispod proseka na bilo kom nivou profesionalnog tenisa.

foto: EPA/DAVE HUNT

Prava vrednost ovog meča po Novaka je bilo njegovo trajanje (95 minuta) i to da je prvi servis bio na visokom nivou, sa ubačenih 72% prvog servisa, 93% dobijenih poena pri početnom udarcu i konačno 16 asova.

Naredni protivnik našeg asa će biti još jedan igrač iz zemlje „izlazećeg sunca“, Jošihito Nišioka (uspešan protiv našeg Đerea i Engleza Evansa u prva dva kola), koga je Novak ekspresno dobio na Dejvis Kupu u Madridu, ali i zapamtio kvalitete koji je bio najzaslužniji za pobedu protiv Lasla, izuzetnu brzinu, rad nogu i upornost.

Ono što je najvažnije posle pobede nad Itoom i očekivanog trijumfa nad Nišiokom je uspostavljanje željenog turnirskog ritma, dobrog strateškog rada njegovog tima i temeljite pripreme za meč i pobednička rutina koja sa sobom nosi toliko potrebno samopouzdanje za izazove koje predstoje u Melburnu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track