VAJDA SE SETIO PARIZA I KAKO JE NOLE IZGUBIO TITULU  2015: Opsesija Rafom i pobeda učinili da se opusti protiv Vavrinke
Foto: Reuters

rolan garos

VAJDA SE SETIO PARIZA I KAKO JE NOLE IZGUBIO TITULU 2015: Opsesija Rafom i pobeda učinili da se opusti protiv Vavrinke

Tenis -

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, prisetio se dešavanja na najvećem turniru na šljaci pre pet godina

Marjan Vajda, dugogodišnji prvi trener Novaka Đokovića, prisetio se kako je najbolji teniser sveta pre nekoliko godina podredio sve u životu, kako bi pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

foto: Starsport©

I to se desilo 2015. godine u Parizu, kada je Novak bio ubedljiv protiv Rafe u četvrtfinalu - 7:5, 6:3, 6:1! Srbin je tako ostao upisan u istoriji kao jedini teniser koji je Španca pobedio bez izgubljenog seta na Rolan Garosu. Čoveka koji je Parizu slavio čak 12 puta. Šest poraza zaredom na Rolan Garosu doživeo je Novak od Rafe pre toga.

foto: Profimedia

- Glavni cilj karijere tada mu je bio da pobedi Rafu. Opsesija! Kao njegov trener, morao sam da pronađem taktiku kako da savlada Španca. Jednostavno, morao je da se adaptira na najmoćnijeg majstora šljake svih vremena. Opet, šljaka je bila Novakova omiljena podloga, na kojoj je odrastao. Tokom karijere prilagođavao se drugim podlogama - prisetio se Marjan Vajda, a onda nastavio:

foto: EPA/JULIEN DE ROSA

- Rafa koristi razna oružja poput top spina da uspori igru. Novaku je bilo teško da posle toga ubrza lopticu. Trebalo mu je mnogo snage da pobedi Rafaela. Ne bi pobedio te godine da nije promenio svoju igru na šljaci - otkrio je Marjan Vajda.

foto: AP

Slovak je otkrio kako je spremao taktiku za Nadala i na koje detalje je ukazivao Đokoviću.

- Novak je morao da udari lopticu ranije, nego što je to činio. Zatim da popravi bekhend, kako bi uspeo da lopticu uhvati rano, da zatvori poen i bude agresivan i dominantan u svojoj igri. Trebalo mu je vremena da sve to shvati.

foto: Foto: Reuters

Potom je usledio polufinalni duel protiv Endija Marija i ubedljiva pobeda od 7:5, 6:3, 6:1. Međutim, te godine Nole nije osvojio titulu na pariskoj šljaci, izgubio je u finalu od Stena Vavrinke sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4.

- Sećam se da je bilo veliko olakšanje za sve u timu posle te pobede nad Nadalom. Činilo se da će ići do kraja, možda mu je radost zbog te pobede oduzela i koncentraciju na finale. Novak je imao mnogo šansi protiv Stana, ali ih je propustio. Vavrinka je igrao stvarno sjajno u tom finalu. Zaslužio je tu pobedu jer je Novak osećao pritisak pošto je pobedio Rafu i Endija i što je bio favorit za trijumf - zaključio je Vajda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track