UDAR ZA VIMBLDON! PRVO NOVAK I RAFA, A SADA I NJIHOV ČOVEK: Marej se SUPROSTAVIO SVOJIMA i stao na stranu kolega iz Rusije
Foto: EPA/Caroline Blumberg

BRITANAC ŠOKIRAO SVOJE

UDAR ZA VIMBLDON! PRVO NOVAK I RAFA, A SADA I NJIHOV ČOVEK: Marej se SUPROSTAVIO SVOJIMA i stao na stranu kolega iz Rusije

Tenis -

Britanski teniser Endi Marej izjavio je da ne podržava odluku organizatora Vimbldona da zabrani učešće na turniru ruskim i beloruskim teniserima zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini, ali je istakao da nema "pravog odgovora na to pitanje".

- Ne podržavam zabranu - rekao je Marej, prenosi Bi-Bi-Si.

Marej, koji će u ponedeljak u prvom kolu mastersa u Madridu igrati protiv Dominika Tima, naveo je i da "smernice britanske vlade nisu bile od pomoći.

- Koliko sam ja razumeo, Rusi i Belorusi mogu da igraju ako potpišu izjavu da su protiv rata i ruskog režima. Nisam siguran koliko bih se osećao prijatno da se nešto desi nekom od igrača ili njihovim porodicama (ako to potpišu). Mislim da nema pravog odgovora. Razgovarao sam sa nekim ruskim, ali i sa ukrajinskim igračima. Žao mi je zbog igrača kojima nije dozvoljeno da igraju i mislim da to nije fer prema njima. Ali, takođe, poznajem ljude koji rade na Vimbldonu i znam u kakvoj su teškoj poziciji bili - izjavio je Marej.

Endi Marej
foto: Profimedia

Takođe, teniserima iz Rusije i Belorusije zabranjeno je da učestvuju na svim turnirima na travi u Velikoj Britaniji.

Prvi teniser sveta Novak Đoković je zabranu nazvao "ludom", dok je osmi teniser sveta Andrej Rubljov izjavio da je zabrana "potpuna diskriminacija" i "nelogična odluka".

S druge strane, ukrajinska teniserka Elina Svitolina podržala je odluku organizatora trećeg grend slem turnira u sezoni, ali je rekla da ruskim i beloruskim igračima koji osude rat treba dozvoliti da igraju na Vimbldonu.

- Mislim da je to veoma nepravedno prema mojim ruskim kolegama. Nisu oni krivi za ovo što se dešava - rekao je španski teniser Rafael Nadal.

Vodeća tela svetskog tenisa ATP i WTA su protiv zabrane i odlučuju na koji način će reagovati. Jedna od mogućnosti je da oduzmu bodove sa Vimbldona, koji će trajati od 27. juna do 10. jula.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track