ANALIZA OSMINE FINALA ROLAN GAROSA Težak izazov za Novaka: Uz oprez na Dijega!
Foto: Credit: Patrick Boren

stara mušterija

ANALIZA OSMINE FINALA ROLAN GAROSA Težak izazov za Novaka: Uz oprez na Dijega!

Tenis -

Nesumnjivo težak meč protiv Švarcmana treba gledati u širem kontekstu Novakovih izazova za ostvarenje konačnog cilja u Parizu; Novak ima jasnu prednost, ali kako bi mogao da je najbolje iskoristi?

Teško je posmatrati današnji meč između Novaka Đokovića i Dijega Švarcmana van šireg konteksta zbivanja na ovogodišnjem Rolan Garosu.

Iako najbolji teniser sveta vodi u međusobnim mečevima sa impozantnih 6-0 i u Parizu još uvek nije izgubio set – između četvrtog kola i šanse da odbrani titulu u finalu nameće se nikada teži žreb na turniru na kome se najviše mučio da ga osvoji kroz svoju karijeru. Iskustvo nas uči da protiv „El Pekinja“ uvek treba biti na oprezu, i da nas nikako ne treba zavarati ni spomenuti rezultat, ni činjenica da je Novaku uobičajeno bio potreban po jedan brejk da zagospodari igrom i učini ostatak meča predvidivim.

Dijego Švarcman
foto: AP

Pre pet godina Novak je ovde proživeo pakao sa Dijegom u prva tri seta i zaostajao za izazivačem, koji danas ima sve razloge da demonstrira visok nivo igre prikazan u briljantnoj poslednoj pobedi protiv Dimitrova u 3 seta. Malo je reći da je „gaučo“ bio na iskušenjima u prva dva kola ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske; Kuznjecov mu je oteo set i borio se za drugi, Munar je vodio 2-0 u setovima – ali je „resetovanje“ protiv Dimitrova označilo da su „dečije bolesti“ na najvažnijem turniru na šljaci – preležane.

Iako je danas pomalo vetrovito u Parizu, usled čega većina igračica nastupa u majcama dugih rukava – srećna okolnost u tom smislu je da se igra na stadionu Suzan Lenglen, koji je zbog svojih strmih tribina verovatno najbolje izolovan od veoma nepoželjnog uticaja vetra (pogotovo za višeg Novaka) na igru. Lenglen sa sobom nosi još jednu povoljnost za našeg asa – prostor terena van linija je manji nego na Šatrijeu, što će onemogućiti Švarcmanu da koristi svoju neograničenu sposobnost istčavanja u defanzivi i time ugrožava razvoj ofanzivne igre aktuelnog šampiona. U tim uslovima, Novakova očekivana strategija koja će se bazirati na snažnom prvom i preciznom drugom servisu sa namerom da se Švarcman odmah stavi u dizbalans pri defanzivi i otvori mogućnost za kreiranje vinera ili udaraca koji bi Novaka doveli na mrežu za volej – ili potisnuli Švarcmana u dubinu terena što bi Srbinu dozvolilo da „promeša“ igru uz pametno odigrane drop-šotove – trebala bi da bude garant efikasnog poentiranja u poenima i gemovima. U slučaju da se razviju razmene, Novak će najverovatnih forsirati Švarcmanov dvoručni bekhend uz jak i visok spin (koristeći ono što razlike u fizičkim predispozicijama oba igrača njemu nude) – ali i tokom igre osetiti da li bi tu nešto morao da menja, jer Dijego ume da odigra sjajne kontre iz oba udarca. Shema izgleda prilično jasna, ali će biti zanimljivo videti da li će u njoj Novak nešto menjati – i kada – u slučaju da ova strategija ne daje baš dobre rezultate.

Novak Đoković, Rolan Garos
foto: EPA/MOHAMMED BADRA

Ono što uvek može da postane važna varijabila u mečevima sa Švarcmanom je – fizička kondicija – jer petnaesti nosilac u Parizu može da trči bez prestanka i vremenskog ograničenja – i takva upornost mu je donosila dragocene pobede i preokrete tokom cele karijere. Novak bi svakako trebao da bude na oprezu u vezi ovog faktora, i trudi se da – radi ostvarenja bitne pobede danas i svih teških mečeva koji ga čekaju – krati poene, koristeći sve gorenavedeno – uz traženje vinera kroz oštrije uglove i spomenuto izlaženje na mrežu – sa liste menija „mešane igre“.

Ako bi ovo bio „Novakov dan“ na terenu – ne bismo trebali da gledamo više od tri zanimljiva seta tenisa na Lenglenu danas. Ako bi put do pobede bio malo strmiji – možda tri sa dva taj-brejka, a možda i četiri – čak i sa eventualnim rezultatskim zaostatkom Đokovića u jednom momentu. Sve ostalo bi bilo malo više rizičko i iscrpljuće po našeg asa nego što bismo želeli da vidimo – pa se nadamo da je „tim Đoković“ spreman da – uz posvećeni tenis i po neki „uzvik“ ohrabrenja posle dugih poena – danas biti trijumfalan i nadasve – efikasan.

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track