SJAJNA POLUFINALA ZA POTVRDU VISOKOG KVALITETA ŽENSKOG TENISA: Dame pripremile spektakl u Dubaiju
Foto: EPA/Ali Haider

SJAJAN TURNIR

SJAJNA POLUFINALA ZA POTVRDU VISOKOG KVALITETA ŽENSKOG TENISA: Dame pripremile spektakl u Dubaiju

Tenis -

Krejčikova nadigrala Sabalenku, ide na Pegulu, drugi par - Gof na Švjontek; u dublu – sjajne Ostapenko i Kičenok viđene kao favoritkinje za titulu.

U danu punom magičnih kam-bekova, prvi su izvele dubl-partkerke Ostapenko-Kičenok, vrativši se u meč posle izgubljenog prvog seta od Jang i Zvonareve sa 6-7 da bi moćni servis i forhend osvajačice Rolan Garosa iz Letonije napokon prevladao kroz igru i doneo im teško izvojevanu pobedu sa 6-2 i 10-8 do kraja meča.

“Volela bih da mogu da u singlu ostvarim taj mir koji imam kada igram dubl. U ovoj konkurenciji jednostavno ne razmišljam previše tokom meča, i zbog toga i igram tako dobro”, iskrena je Jelena, koju u današnjem polufinalu čekaju Kudermetova i Samsonova.

Jelena Ostapenko
Jelena Ostapenkofoto: EPA/Ali Haider

“Nadam se da ćemo uživati na terenu kao što je bio slučaj i prošle godine – kada smo došle do finala. Za ovaj turnir nas vezuju lepa sećanja, i u tom duhu pristupamo današnjem meču”, kaže Letonka.

Njihove današnje protivnice su – pre svega zahvaljujući pouzdanom prvom servisu – do polufinala došle pobedom nad parom Fernandez-Matek-Sends, dok će u drugom polufinalu dubla nastupiti Kravčuk-Šurs protiv Tajvanskog dubla Čen-Čen, posle njihove briljantne pobede nad prvim nositeljkama Gof I Pegulom.

Najviše spominjana pobeda u Dubaiju delo je jedanaestostruke osvajačice Grend Slem trofeja, 30-plasirane Čehinje Barbore Krejčikove – koja je prekinula niz nepobedivosti druge nositeljke Arine Sabalenke posle izgubljenog prvog seta.

Barbora Krejčikova
Barbora Krejčikovafoto: EPA/Ali Haider

Finalistkinja Dubaija iz 2021. je osetila svu moć osvajačice Australijen Opena u prvom setu, izgubivši ga sa “đevrekom” – 6-0. Čak 44 minuta je Barbori bilo potrebno da se “upiše na semafor”, tada zaostajući sa 3-1 u drugom setu.

“Rekla sam sebi – nastavi da se trudiš, veruj da možeš da igraš protiv mladih I da ih pobeđuješ. Sredinom drugog seta sam uspela da joj nanesem brejk, napokon se opustila I počela da osećam lopticu znatno bolje”, opisuje svoje stanje Krejčikova, koja je posle osvojenog drugog seta u taj-brejku skoro istom merom uzvratila deprimiranoj Sabalenki u trećem, osvojiviši ga sa ubedljivih 6-1.

Polufinale protiv Pegule – koja je prošla dalje bez igre usled povlačenja Muhove zbog povrede stomačnog mišića - će biti prilika da se Čehinja iskupi za pored od Amerikanke u četvrtfinalu Australijen Opena, u šta ona svakako veruje.

Ranije tokom dana peta nositeljka Gof je dominantnom igrom eliminisala sunarodnicu Kijz (6-2 7-5) za plasman u polufinale protiv prve igračice sveta Ige Švjontek iz Poljske.

Koko Gof
Koko Goffoto: EPA/Ali Haider

U njihovih 5 dosadašnjih mečeva Poljakinja ima svih pet pobeda; pritom - samo u prvom setu njihovog prvog meča igran je taj brejk – dok joj Švjontek nije dozvolila više od 3 gema po setu u svim njihovim preostalim mečevima.

Stabilan servis, mirnoća i samopouzdanje iz meča sa Medison bi puno značili nekadašnjem “čudu od deteta” iz Amerike u njenom tek drugom polufinalu na WTA turneji.

“Ne osećam pritisak pred ovaj meč, i iako Iga igra vrhunski tenis – ovo vidim kao dobar igrački izazov i priliku da spoznam u kojim segmentima igre još treba da napredujem. Idem sa se borim, pa šta bude – biće. Uvek treba verovati u sebe, čak i kada igrate protiv velike favoritkinje”, bodri sebe Gof.

Iskustvo, istrajnost, borbenost, samopouzdanje, veština, atleticizam, snaga, energičnost, perspektiva i šampionske vrednosti kvaliteti su koji se pripisuju sjajnim polufinalnim mečevima koji nas očekuju u Dubaiju, možda i najzanimljivijim u poslednjih 10 godina održavanja ovog turnira.

Kurir sport / Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track