PREPOZNAJETE LI GA: On je jedna od najvećih domaćih zvezda!

Eks-Ju zvezda

PREPOZNAJETE LI GA: On je jedna od najvećih domaćih zvezda!

Stars -
Fotografiju je na jednoj ruskoj društvenoj mreži okačila Čolićeva obožavateljka

Ovaj dečačić sa fotografije je jedna od najvećih zvezda bivše Jugoslavije. Da li ga prepoznajete? To je Zdravko Čolić!

Fotografiju je na jednu rusku društvenu mrežu okačila Čolićeva obožavateljka.

Shvativši da muzika može da čini njegovu karijeru, Čolić se priključio grupi "Mladi i lijepi", a 1969. godine je prešao u "Ambasadore", koje su u to vreme činili vojni muzičari, a jedini civil bio je gitarista Slobodan Vujović.

"Ambasadori" su vremenom dobijali sve više ponuda za nastupe, što vojni muzičari zbog svojih obaveza nisu mogli da ispune, pa su 1970. Čolić i Vujović osnovali "Nove ambasadore". Na festivalu "Vaš šlager sezone" "Novi ambasadori" su sa pesmom Zdenka Runjića "Plačem za tvojim usnama" osvojili sedmo mesto, a pesma je postala veoma slušana.

Na festivalu "Vaš šlager sezone"“ 15. aprila 1972. godine Čolić je izveo pesmu Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu". Tu je pesmu prvobitno trebalo da otpeva Josipa Lisac, ali je ona odustala. Čolić je osvojio treće mesto po izboru publike i nagradu za interpretaciju. Od tog momenta zvanično je počela njegova solo karijera.

Čolić je 1990. sa Goranom Bregovićem uradio album "Da ti kažem šta mi je" koji je objavila privatna beogradska izdavačka kuća "Komuna". Materijal sa albuma je promovisan na festivalu "Mesam" 1991. godine. Na njemu se našla obrada narodne pesme "Čaje šukarije", u kojoj peva devojčica Ivana, glumica iz filma "Kuduz", koja se izdvaja kao najveći hit, i numere "Čija je ono zvijezda", "E draga, draga" i "Da ti kažem šta mi je", naslovna pesma autora Dina Merlina.

Album zbog nadolazećeg rata u Jugoslaviji nije koncertno ispraćen i posle njega je nastupilo zatišje u karijeri, koje je prekidano povremenim nastupima. Iz tog perioda je upečatljiv nastup Zdravka Čolića na MESAM-u početkom 1995. godine, gde je bio gost koncerta posvećen karijeri Kornelija Kovača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track