Rada Manojlović: Džaram vatru i mesim česnicu

Intervju, pevačica, nastupaće i na dan Hristovog rođenja

Rada Manojlović: Džaram vatru i mesim česnicu

Stars -
Bez odmora Badnji dan uvek provodim sa porodicom, dok na najradosniji praznik radim već godinama, što se u mom slučaju pokazalo kao dobro
1 / 3

Mir Božji, Hristos se rodi!Rada Manojlović, kao prava devojka iz naroda, veoma drži do tradicije i u porodičnoj atmosferi obeležava najradosniji hrišćanski praznik Božić.Ona sa sestrom i maćehom priprema bogatu prazničnu trpezu, dok otac useca badnjak i okreće prase na ražnju. I tako svake godine...- Badnji dan uvek provodim kod kuće sa svojom porodicom, dok na Božić radim već godinama unazad, što se u mom slučaju dobro pokazalo, pa ću i sad pevati. Verujem da na ovaj dan valja raditi da bi mi i cela godina bila radna. Inače, kažu da na Božić treba započeti sve poslove da bi oni bili što berićetniji i da bi vam sve od ruke išlo.Kojih se običaja pridržavaš?- Na Badnje veče tata peče prase na ražnju ispred kuće kako bi bilo spremno za Božić. Pre toga useče badnjak, a celo selo se okupi ispred crkve, gde se pali badnjak. Loži se vatra i u kući, pa sestra i ja uveče jednim drvetom, grančicom džaramo vatru i pričamo šta sve želimo u narednoj godini. Pominjemo domaće životinje, da imamo pilića, ovaca i ostale stoke, pa useve, poželimo da sve što posejemo nikne, pobrojimo sve redom i zamislimo da nam bude berićetna godina. Kod nas je takođe običaj da se popije dren i da se na Božić ode i na groblje, pa ako nas vreme posluži, otići ćemo.Da li ti za vreme praznika nedostaje dečko s obzirom na to da uglavnom radiš?- Za vreme praznika mi nedostaju sve osobe koje volim.Jesi li planirala uskoro odmor kako bi mogla to da nadoknadiš?- Jesam planirala, ali, nažalost, neću moći da ostvarim, zato što su mi ovi moji u „Grandu“ sve nastupe dogovorili unapred. Samo su mi izdiktirali datume, tako da ništa od mog odmora. Jun, jul, avgust, sve imam dogovoreno. Tek možda oktobra nešto mogu da planiram. Eto, jedino mi to možda može proći. Kako su krenuli, dogovoriće mi i narednu godinu.Da li si zacrtala sebi nešto što moraš da ispuniš ove godine?- Planiram novi album, a što se tiče ostalih planova, možda da se malo bolje organizujem, pa da imam više vremena za porodicu.Hoćeš li nešto lepo da poručiš čitaocima za naš najradosniji praznik?- Pozdraviću sve čitaoce Kurira tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ i poželeću im sve najbolje u novoj 2014. godini.

Radina česnicaSastojci1/2 l mleka 1 kg brašna kvasac so 2 jaja novčićPripremaU malo mlakog mleka rastopi se kvasac. Doda se jedno umućeno jaje, posoli se i meša, uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. Kad se testo dobro izmesi, pokrije se krpom i ostavi da naraste. Čim krene da raste, izruči se na dasku za mešenje i blago premesi. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikuje se kao pogača i ubaci se novčić u nju. Stavi se u podmazan pleh, a po površini se išara ubodima grančice, koja je prvi odsečeni komad sa badnjaka. Na kraju celu površinu treba premazati još jednim razmućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track