Najnovije vesti

Vujadin Savić: Giška mi je bio pradeda

Otkrio da je rod s kontroverznim vođom

Vujadin Savić: Giška mi je bio pradeda

Stars
Fudbaler posetio grob Đorđa Božovića, a majka sportiste Marina Rajević Savić otkriva da mu se divio ceo beogradski krem

Vujadin Savić blizak je rođak s kontroverznim Đorđem Božovićem Giškom, tragično nastradalim komandantom Srpske garde i jednim od osnivača Srpskog pokreta obnove, otkriva Kurir. Bivši fudbaler Crvene zvezde je u sredu posetio grob svog pradede.
- Pored spomenika mog bliskog rođaka, po majčinoj liniji, iz plemena Kuči - Đorđa Božovića Giške, komandanta Srpske garde - napisao je ispod fotke koju je objavio na Instagramu.

Uspomena na rođaka

Vujadin je u izjavi za Kurir potvrdio da je slika autentična, ali nije želeo da priča o svom rođaku.
- Pročitao sam knjigu o njemu, ali će vam o Giški više reći moja majka Marina.

Proslavljena novinarka i autorka kultne TV emisije „Dok anđeli spavaju“ Marina Rajević Savić nikad nije upoznala svog rođaka, ali danas čuva uspomenu na njega.
- Mi smo tada živeli u inostranstvu i nisam ga upoznala. Moj pradeda Nikola Mićković i Giškin otac Gavro su rođena braća. Gavro je promenio prezime u Božović. Naša porodica potiče iz plemena Kuči, iz sela Bezjova kod Podgorice - kaže Marina, koja je svom rođaku posvetila deo knjige. Kasnije je upoznala Giškinu majku Milenu i rođenu sestru.

Viteške osobine

- Pamtimo njegove lepe viteške osobine. Porodica je imala sjajne, hrabre i muževne muškarce. Giška je iz jedne dobre i časne familije, a otac ga je dobio u 63. godini. On je bio svestan svega što ne valja i trudio se tokom života da bude pokajnik, o čemu je na njegovoj sahrani veoma lepo govorio vladika Atanasije Jeftić - da ga krasi pokajničko-krsni karakter - otkriva Marina.

Giška se tada družio s društvenim kremom Beograda, a kako objašnjava naša sagovornica, pogrešnim putem je krenuo jer nije trpeo nepravdu.
- Porodica Božović je bila bogata i bavila se zlatarstvom. On je bio pravdoljubiv i zato je krenuo u taj svet. Čitao je bibliju, Dostojevskog, slušao je klasičnu muziku. Nije bio običan čovek i ko zna šta bi od njega bilo kasnije - kaže Marina i dodaje:
- Obrazovani ljudi su bili njegovi prijatelji. Kad god se on pomene, pričaju mi mnogo lepo o njemu. Vujadin ne zna mnogo o Giški, zna samo iz mojih priča. Ceni ga kao viteza - završava Marina.

 

Veliko prijateljstvo
DRAGAN NIKOLIĆ I GIŠKA BILI NERAZDVOJNI

Giškini prijatelji su bili učeni i viđeni Srbi tok doba, a Marina ističe da je njen rođak bio veliki prijatelj s poznatim glumcem Draganom Nikolićem.
- Gaga je rekao da se takav čovek rađa jednom u veku - kaže Marina za Kurir.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...