OTAC PEVAČA MILIGRAMA U VIHORU RATA: U Donjecku su me čuvali snajperisti!

Ninoslav Nino Ademović

OTAC PEVAČA MILIGRAMA U VIHORU RATA: U Donjecku su me čuvali snajperisti!

Stars -
Pitao sam - Da li se puca kod vas. Oni su mi rekli da se puca, ali da se ne brinem. Snajperisti su nas sve vreme čuvali dok smo Vika i ja držali koncert

Posle dugogodišnje saradnje sa Goranom Bregovićem, sa kojim je, kako kaže, ispekao zanat, ali i brojnim muzičarima, Ninoslav Nino Ademović (52) zaokupljen je pripremom baleta za Narodno pozorište u Beogradu. Ovaj kompozitor i aranžer nedavno je bio u Donjecku, gde je imao koncert.

Nino kaže da je konačno prevazišao strah od letenja avionom, zbog čega između ostalog nije išao na turneje sa Bregovićem.

"Kad sam sarađivao sa Bregom bio sam više studijski muzičar. Nisam želeo da putujem, više sam voleo da budem u studiju i stvaram muziku. A, i strah od letenja je bio jedan od razloga. Međutim, sada me ne drži mesto, samo bih putovao i ne mogu da sastavim deset dana u Beogradu. Letim za Moskvu, pa od Moskve do Sibira, pa u Ukrajinu. Pošto sam sada stalno u avionu mogu da kažem da sam prevazišao strah od letenja", kaže Ninoslav Nino Ademović.

Uradili ste himnu za Novorusiju, tačnije za ruski deo Ukrajine?

Kad je počeo rat u Ukrajini nije mi bilo prijatno, jer sam se setio rata na Kosovu, bombardovanja Srbije, sukoba koji su pogodili bivšu Jugoslaviju. I to sa Ukrajinom ga je mnogo pogodilo. Napravio sam jednu pesmu i pozvao Vladimira, supruga Vike Ciganove, ruske pevačice kojoj sam radio CD. Zamolio sam ga da je presluša. U međuvremenu, on je mene zvao da dođem u Moskvu, pa da idemo u Sibir i održimo pet koncerata. Stigao sam u Moskvu i došao kod njega kući. Na onu pesmu za koju sam ja napisao muziku on je napisao tekst koja je poslata na konkurs za himnu Nove Rusije, odnosno ruskog dela Ukrajine, tačnije Donjeck i Lugansk. Bilo je 300 predloga koji su došli iz Rusije, Rumunije, Italije, a moja pesma je ušla u prvih deset. Pustili smo pesmu na Ju tjub, Ukrajinci iz Donjecka su videli i čuli pesmu i rekli da dođemo kod njih.

Da li ste se plašili?

Prvo sam pitao: "Da li se puca kod vas". Oni su mi rekli da se puca, ali da se ne brinem. Snajperisti su nas sve vreme čuvali dok smo Vika i ja držali koncert. Pročitao sam komentar nekog zagrebačkog novinara koji je napisao: "Ne bi bili Srbi kad se ne bi umešali". To mi je bilo smešno i simpatično.

Da li ste sarađivali sa još nekim ruskim pevačima?

Zvali su me sa moskovskog Univerzala, jer je neki mladi pevač pobedio u njihovom izboru za muzičke talente. Čuli su za mene i ponudili mi da sarađujem s njima. Međutim, Rusi su malo zeznuti. Oni će ti dati koliko hoćeš para, ali te drže samo za sebe. Tako da ništa nema od te saradnje.

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track