ZDRAVKO SUMNJAO U USPEH: Evo kako je nastao čuveni hit Ti si mi u krvi
Foto: Dragan Kadic

Jugoslovenska pop balada

ZDRAVKO SUMNJAO U USPEH: Evo kako je nastao čuveni hit Ti si mi u krvi

Stars -
Ćerka poznatih autor amuzičkih hitova sa prostora nekadašnje Jugoslavije, otkrila je kako je u njihovoj kući nastala čuvena Čolina pesma

Zasigurno jedna od najlepših jugoslovenskih pop balada i danas je rado slušana i uvek izaziva neku posebnu emociju. Pesma je nastala pre više od 30 godina, tačnije 1984. na pomalo neobičan način.

Javnosti je detalje o nastanku pesme nedavno ispričala kantautorka Aleksandra Kovač. I za njen odnos sa muzikom bi se mogao primeniti taj čuveni naslov "Ti si mi u krvi" obzirom da je njen deda bio violinista, baka operna pevačica, a roditelji Spomenka i Kornelije poznati autori muzičkih hitova sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

"Porodični dom je bio uvek bučan, pun muzike i ljudi. To mi je bilo divno. Sećam se da su tu prolazili mnogi, od Zdravka Čolića pa do svih mogućih muzičara koje mogu zamisliti iz one stare Jugoslavije da su se bavili popom i rockom. Bili su stalni gosti naše kuće, puno se sviralo i često smo radili zabave. Moju sestru Tinu i mene bi uvek poslali na spavanje pa bismo mi čekale sat i po, dva, a onda smo se polako prikradale, virile i slušale", otkriva Aleksandra.

Foto: Damir Dervišagić
Foto: Damir Dervišagić

Njezin otac, Kornelije, radio je na brojnim antalogijskim albumima poput onih Korni grupe, Indexa, Pilota i Bajage, ali zajedno sa suprugom Spomenkom stvorio je jednu od najlepših ljubavnih pesama svih vremena "Ti si mi u krvi".

"Ima priča koju je moj otac meni ispričao. Naime, moja majka u tom trenutku kad je pisala tu pesmu nije bila popularni pisac, bila je samo Kornelijeva supruga. I Zdravko nije bio baš oduševljen da ona piše tekst za njegovu pesmu, smatrao je da bi to možda trebao biti netko ozbiljniji. Onda je tata rekao – "Pa znaš šta, daj priliku Spomenki. Ako baš misliš da joj treba pomoć, neka Bajaga bude s njom da joj pomogne dok piše tekst. Onda su se Bajaga i mama spojili, pričali celo jedno poslepodne i od toga nije ništa izašlo. Bajaga je rekao da njoj ne treba nikakva pomoć i ona je onda napisala tekst "Ti si mi u krvi". Ali eto zanimljivo je da i pored te sumnje i što nije bila etablirani tekstopisac, ona je napisala jedan antologijski teks", završava svoju priču Aleksandra.

Spomenka Kovač je bila poznata i kao scenaristica, a osim ove pesme, autorka je i mnogih drugih za poznate izvođače kao što su: Bisera Veletanlić, Dragan Stojnić, Kemal Monteno, Neda Ukraden, Nina Badrić, Severina Vučković. Umrla je 2005. u 54. godini života.

http://www.youtube.com/watch?v=_aMGAzUdnj8

(nostalgicno.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track