TONČI HULJIĆ SE SE SELI NA NOVI ZELAND: Hrvatska više nema perspektivu!
Foto: Zorana Jevtic

Nezadovoljan stanjem u rodnoj zemlji

TONČI HULJIĆ SE SE SELI NA NOVI ZELAND: Hrvatska više nema perspektivu!

Stars -
"Muzika je društvena nadogradnja, a naše društvo nema bazu jer je sistemski uništavano tokom prošlosti. Sadašnje političke elite ne mogu da se odvoje od toga...", priča kantautor

Tonči Huljić će se iseliti iz Hrvatske. Iako to izgleda kao impulsivna odluka koju je izneo novinarima, posle razgovora s njim je jasno da o tome razmišlja već jako dugo.

Kako kaže, Hrvatska više nema perspektivu.

"Muzika je društvena nadogradnja, a naše društvo nema bazu jer je sistemski uništavano tokom prošlosti. Sadašnje političke elite ne mogu da se odvoje od toga, ja ne upirem prstom ni u ove sadašnje ni u one pre, to već duže taje. Postoji to političko tkivo naroda, 500 ili 600 hiljada ljudi, koje prosto ne zna drugačije", priča kantautor.

Dodaje da čak nije toliko problem u Hrvatskoj, već mu ni situacija u Europi ne uliva sigurnost. Problem je u tome da se sve svodi na dominaciju velikih nad malima, tvrdi.

"Kod nas vlada zatucanost, ništa se ne razlikuje od '45. Deca od 18 godine ne razmišljaju o obrazovanju, već o tome u koju će se stranku učlaniti i pokušavaju se uhlebe. Čovek bi trebalo da se makne od svega toga. Ne predviđam međunarodne sukobe, nego međuklasne. Pesma bi trebalo da predstavlja duh i veselje, a to je teško tamo gde nema mesta za veselje", naglašava.

Već zna i kuda će se seliti pošto prelomi i krene u selidbu.

"Novi Zeland je daleko najsigurnije mesto. Oni koji su otišli će vam reći da bi voleli da su ostali, ali ova država više ne pruža perspektivu. Čovek mora da razmišlja o svojim potomcima. Muzikom se možete baviti iz bilo kojeg mesta na svetu, tako da moj posao ne bi patio", uverava nas.

Naime, plan mu je da postupno celu porodicu preseli na Novi Zeland.

Na pitanje kakvo bi ocenio muzičku scenu u Hrvatskoj, odgovara:

"Jednaka je društvu, ona je odraz društva. Drago mi je što u solo karijeri ne moram da pristajem na ustupke, što se bavim formom koja nije opterećena brojem prodatih albuma i pregledima na YouTubeu".

Okland, Novi Zeland, Foto: Wikipedia
Okland, Novi Zeland, Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track