ŽELJKO PRVI PUT POSLE BEKSTVA: Otvorio sam vrata ofingerom MARIĆ: Nema ljudskih prava, potpisali su
Foto: Zorana Jevtić, Dragan Kadić

Nema nazad

ŽELJKO PRVI PUT POSLE BEKSTVA: Otvorio sam vrata ofingerom MARIĆ: Nema ljudskih prava, potpisali su

Stars -
Rijaliti programi već deset godina obaraju sve rekorde gledanosti. Međutim, iako je ograničavanje slobode sastavni deo rijalitija, postavlja se pitanje da li poslednji događaji bekstva takmičara rezultat surovih pravila igre?

Naime, Željko Stojanović je rešio da progovori jedan od učesnika koji je napusto rijaliti spektakularnim bekstvom, jer ga, uprkos molbama, nisu puštali da izađe iz igre.

Da li su ovo "Parovi" ili zatvorenici, vila ili zatvor? Za učesnika Željka Stojanovića rijaliti se završio kao beg iz kazamata. Kaže da je jedini izlaz odatle video u bekstvu - prilika se ukazala pošto ga je obezbeđenje televizije zatvorilo u sobu za izolaciju.

"Onda sam uzeo ofinger, onaj što imaju u produkciji, savio ga stavio u cilindar okrenuo vrata i otvorio. Vrata su se otvorila, krenuo sam ka ostavi, stavio sam kapu na glavu, sagao glavu da me preko kamera odmah ne provale i pobegao preko krova, skočio", priča Stojanović.

Dok je Željko bežao, njegova majka putovala je iz Francuske, gde inače živi, ka Srbiji. Kaže, potresena njegovim apelima za pomoću krenula je da mu pomogne.

"Željko je zatražio pomoć u lajvu, tako je ponavljao danima, dan za danom, skoro sedam dana, prozivao produkciju i onda na kraju krenuo da traži moju pomoć: mama, molim te, dođi sa advokatom, vadi me odavde", kaže Biljana Stojanović.

Marić: Kakva ljudska prava, oni su potpisaliU televiziji sa nacionalnom frekvencijom "Happy" kažu da ovo nije prvo bekstvo iz rijalitija.

"Troje, četvoro je pobeglo, pa se vratilo u rijaliti", navodi Milomir Marić, glavni urednik TV Happy.

Ipak, ako se ne vrate moraju da plate kaznu od 20.000 evra zbog kršenja ugovora. I pored toga, kako kaže glavni urednik, ne mogu tek tako da napuste igru.

Marić: "Na šta bi to ličilo, oni imaju ugovor da budu tu".

"Ličilo bi da poštujete slobodnu ljudsku volju".

Marić: "Pa kakva ljudska prava, kad su oni potpisali da se to ponaša tako. Ovde se radi o humorističkom programu, jedno su ljudska prava kao ozbiljna kategorija, a ovo je humoristički".

"Ali kad kažu da žele napolje..."

Marić: "Oni ne misle ozbiljno".

"Pa pobegnu preko krova?"Marić: "Pa misle da se snima neki film".

Željko nije mislio da se snima film, kada su ga, kako tvrdi, gotovo uvek, posle insistiranja da napusti rijaliti, slali u izolaciju, koje se nerado seća.

"Soba pet sa pet, četiri zida, jedna vrata, nema ništa, nema kamere, nema ništa, više nemamo prava da unosimo ni flašu s vodom, već samo kucnemo na vrata... Oni nam donose čašu s vodom, nekad nije tu obezbeđenje, pa blejiš, neki pišaju i povraćaju u izolaciji, i ja sam, zato što niko nije mogao da nas obiđe", priča Stojanović.

Intervju je dao, početkom nedelje, posle bekstva, ali uz uslov da ga emitujemo tek kada stigne u Francusku.

Njegova advokatica tvrdi da je ugovor ništavan, iako u njemu postoji klauzula da u rijalitiju mogu da ostanu godinama. "Sve i kada bi učesnik hteo da se odrekne svojih osnovnih Ustavnih prava, ona su mu zagarantovana, i kada on želi da ih se odrekne... Ne možete se odreći prava na slobodu, zdravstvenu negu, slobodu govora", navodi advokatica Vesna Golubović.

Umesto pred TV kamerama, igra će se u ovom slučaju završiti pred sudijama, gde će se sukobiti borba za rejting i slobodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track