MLADEN VOJIČIĆ TIFA Opstajem zato što radim sve iz srca. Jeste teži put, ali nema greške!
Foto: Filip Plavčić

Intervju

MLADEN VOJIČIĆ TIFA Opstajem zato što radim sve iz srca. Jeste teži put, ali nema greške!

Stars -

Volim da eksperimentišem i ona može da bude i te kako dobro pogonsko gorivo za mnoge lepe stvari. Da sam ostao u Bijelom dugmetu, verovatno bih prešao na tamnu stranu

Mladen Vojičić Tifa ponovo praši s Bijelim dugmetom! Legendarni muzičar posle 11 godina nastupa pred beogradskom publikom 19. i 20. novembra u Areni. U intervjuu za Kurir Stars ne krije da ima ogromnu tremu!- Imam veliku tremu, ali pozitivnu! Postoji osećaj odgovornosti da sve ispadne dobro, ali nikad ne možete sve da predvidite. U tome je čar.Rekli ste da ste veliki jugonostalgičar. Da li je povod za okupljanje Dugmića nostalgija ili novac?- Jedino što u životu radim je muzika, tako da sam spojio lepo i korisno. Postoji i faktor nostalgije.U Dugme ste stupili 1984. godine i zadržali se samo godinu dana. Zbog čega?- Verovatno je tako moralo biti. S ove vremenske distance, žao mi je jer je album „Pljuni i zapjevaj“ bio namenjen meni. Ali u tom trenutku nisam mogao da odgovorim na profesionalan način, bio sam mlad. Verovatno bih, da sam ostao, skrenuo na tamnu stranu. Brega nije imao vremena za mene i za psihoanalizu, tako da snosim kompletnu krivicu. Sad bih znao kako da postupim.Šta ste dobro poneli iz Dugmeta, a šta ste im dali?- Ja sam njima dao svežu krv koja im je bila potrebna, a Goranu je to bio veliki izazov. Dobili su jednu drugu dimenziju, jaču i poletniju formu. A Dugme je meni dalo popularnost preko noći. Ali to na početku prija, a kasnije počinje da smeta.Imali ste buran život. Da li ste razmišljali da napišete autobiografiju?- Bila bi to interesantna biografija, ali još nije vreme da napišem knjigu. Uostalom, to je kao da prodajete komad svoje intime.Može li rokenrol bez droge i seksa?- A može li vaš posao bez droge i seksa? Voleo bih da razbijemo te tabue. Ne volim kad mi neko kaže: „Izvini, bio sam pijan.“ A zašto piješ? Isto to mislim i za drogu. Sve je to OK ako smo umereni. Ja volim da eksperimentišem, i droga može da bude i te kako dobro pogonsko gorivo za mnoge lepe stvari, generalno. Može da stimuliše i dovede stvari u mnogo lepše stanje, ali nemojte preterivati.Kakvi su planovi nakon koncerta i turneje s Dugmetom?- Nikad nisam imao plan i strategiju. I opstajem zato što radim sve iz srca. Jeste teži put, ali nema greške.Kako komentarišete današnju muzičku scenu u bivšoj Jugi?- Današnja muzika je veoma zahtevna ako želite da budete interesantni. Nove generacije moraju mnogo da ulažu i ja im skidam kapu, ali čini mi se da nemaju vodilju. Nestali su principi, kodeks, hijerarhija... Ja sve radim iz srca, a danas se prebrzo živi. Postoji razlika između umetnika i estradnog umetnika. Ja sam ovaj prvi. Estradni umetnici moraju da se povinuju pravilima, a ja živim kako hoću.

Kako reagujete na duet Islamovića sa „Zvezdom Granda“ Milicom Pavlović?- Alen se deklarisao kao roker, ali svakog dana imamo nešto da naučimo, menjamo se i odrastamo. Nemam ništa protiv, čovek je radoholičar. Sad, da li je njemu motiv lova, to je drugi par rukava. Ja sam takođe imao nekih izleta, tako da ne znam da li sam kompetentan o tome da pričam. Ali ako se on u tome dobro snalazi i ako to publika prihvata i od svega toga ima hleba, što da ne.Šta je bio vaš izlet?- Imao sam nekih dueta s ljudima koji nisu u mojoj branši. Ali to sam uglavnom radio iz dosade, kad nisam znao šta ću od sebe, tako da sam možda nekog time uvredio. Moj jedini izlet koji vredi je duet s Elvirom Rahić „Oprosti što sam bio baraba“. To je pesma koja i dan-danas traje. Obično kad radite te duete, to radite zato što činite nekome uslugu. I to je lepo i bitno je da nemate zadnju nameru.Šta publika može da očekuje na beogradskom koncertu?- Obećavamo dobar provod i Bijelo dugme na jedan drugačiji način. Nije klasičan rokenrol bend, već muzika uz pratnju duvačkih instrumenata. Gde god smo bili, publika je bila na nogama i bilo je nezaboravno.

ODGOVORIO NA PROZIVKUNE BIH VOLEO DA OSTARIM KAO BEBEKŽeljko Bebek je izjavio da ne nastupa s Bijelim dugmetom jer ne želi da svira cigansku muziku. Šta vi kažete na to?- To govori o njemu. Ne bih voleo da ostarim kao Željko Bebek.

Jelena Stuparušić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track