SAVET ZA ŠTAMPU: Odluka komisije za žalbe

SAVET ZA ŠTAMPU: Odluka komisije za žalbe

Stars -

Komisija za žalbe Saveta za štampu, na sednici održanoj 23.2. 2017. godine na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, većinom glasova donela je sledeću odluku.

Tekstom “Kristina: Živim u bedi”, objavljenim 28. januara u štampanom izdanju, odnosno “Napravila je hitove, a sad se bori za goli život Nemam ni stan, ni kola a ni zdravstveno osiguranje”, objavljenim 26.januara 2017. godine u onlajn izdanju, dnevni list “Kurir”

1.prekršio je tačke 1, 2 i 4 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da zna i držeći se osnovnih novinarskih načela, da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, kao i da konsultuje što više izvora i da im omogući da iznesu svoj stav.

2.prekršio je tačku 2 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta.

3.prekršio je i tačku 1 Odeljka V (Novinarska pažnja), o obavezi novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.Odlučujući o žalbi Kristine Kovač, Komisija za žalbe je ocenila da je tekst koji je ona objavila na svom Fejsbuk profilu, “Kurir” verno preneo, ali ga je stavio u sasvim drugi kontekst, čime je jedna društvena analiza pretvorena u netačnu i senzacionalistički najavljenu informaciju o tome da autorka brojnih pesama nema od čega da živi.

List je na svoj način protumačio ono što je napisala, predstavljajući svoje pretpostavke i nagađanja kao činjenice. Ni naslov teksta uopšte ne odgovara suštini onoga što je Kristina Kovač objavila, a što je preneto, čime je list takođe prekršio Kodeks.

Članovi Komisije posebno ukazuju i na Smernice za promenu Kodeksa novinara u onlajn okruženju, kojima je precizirano da nije dozvoljena obrada informacije koja se preuzima sa društvenih mreža i drugih platformi na način da se promeni njeno izvorno značenje, kontekst, smisao i prikaz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track