NESREĆA JE ISPRATILA NA EVROVIZIJU: Poslednja predstavnica EX YU imala je hit, ali i TUŽAN KRAJ!
Foto: Printskrin/Jutjub

I dan danas se peva

NESREĆA JE ISPRATILA NA EVROVIZIJU: Poslednja predstavnica EX YU imala je hit, ali i TUŽAN KRAJ!

Stars -

Poslednji predstavnik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) na Evroviziji bila je Dragana Šarić poznatija javnosti kao Bebi Dol. Ona je sa sada već evergrin hitom "Brazil", 1991. godine predstavljala tada zajedničku državu na prestižnom muzičkom takmičenju u Rimu. Njenu pesmu komponovali su Slobodan Marković i Zoran Vračević, a tekst je napisala ona sama.

Bebi Dol je pobedila na Jugoviziji 1991. u Bosni, a te iste godine u Sarajevu se održavao i 9. mart koji će ostati upamćen kao datum prvih velikih opozicionih demonstracija protiv vladavine Slobodana Miloševića. I dok su tenkovi na ulicama glavnog grada razbijali demonstracije, Bebi Dol je u četvrtom pokušaju uspela da pobedi na Jugoviziji. Predstavnici Slovenije i Hrvatske optuživali su da je pobeda Bebi Dol posledica neprincipijelnog glasanja tri televizijska žirija sa prostora Srbije TV Beograd, TV Priština i TV Novi Sad.Nesrećne okolnosti pratile su i samo učešće Bebi Dol na Pesmi Evrovizije u Rimu. Nekoliko dana pre održavanja festivala na prostorima bivše Jugoslavije počeli su prvi oružani sukobi u Hrvatskoj. Bebi Dol je voljom žreba nastupala kao prva, a dobila je samo jedan bod što je bilo dovoljno za pretposlednje mesto. Upravo su ovako loš plasman pesme "Brazil" engleski kritičari iskoristili za dokazivannje tvrdnje da je Evrovizija prevaziđena forma zatvorena za savremene trendove u pop muzici.

Kako bi se pesma što bolje promovisala, snimljena su 4 spota od kojih je najzapaženiji onaj koji je inspirisan filmom "Dom za vešanje" Emira Kusturice.a je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Rimu. Tu joj je naneta velika nepravda jer je osvojila samo jedan poen od stručnog žirija sa Malte, ali ne zato što je pesma bila loša, već zbog političke situacije u zemlji. Ljudi iz RTB-a su zbog lošeg plasmana bojkotovali pevačicu i odbili su da joj snime singl. Uprkos tome, numera „Brazil “ je postala veliki hit i imala je dobar plasman na top listama širom Evrope.

Bebi Dol je dobila poziv da učestvuje na San Remu, ali politička situacija ju je sprečila u tome. Sa britanskom predstavnicom na Pesmi Evrovizije, Samantom Remus, je krenula na evropsku turneju. Snimila je pesmu "Iznad duge" koja predstavlja obradu velikog hita "Over the rainbow".

(srbija danas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bradata žena NIJE bila najveći šok: Najkontroverzniji nastupi u istoriji Evrovizije (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track