KRAJ ZLATNE ERE: Smoki, Gaga i Bata obeležili jednu epohu!
Foto: Dragan Kadić, Aleksandar Jovanović Cile

NAPUSTILE SU NAS LEGENDE

KRAJ ZLATNE ERE: Smoki, Gaga i Bata obeležili jednu epohu!

Stars -

Samardžić, Živojinović i Nikolić bili su simboli ne samo jugoslovenske kinematografije, nego i celog jednog vremena

U poslednjih godinu i po napustila su nas tri najpopularnija glumca bivše Jugoslavije, koji su ostavili veliki trag u filmskoj i televizijskoj produkciji i čije su uloge svojevremeno praznile ulice ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

Nedavni odlazak poslednjeg među njima, Ljubiše Samardžića, podsetio nas je i na njegove kolege Dragana Nikolića i Velimira Batu Živojinovića, koji su preminuli prošle godine.

foto: Dragan Kadić

Sva trojica su prve korake na velikom platnu napravili početkom šezdesetih, a skoro deceniju kasnije, Bata, Gaga i Smoki su prvi put zajedno zaigrali u filmu „Ljubavni život Budimira Trajkovića” iz 1977. godine. U filmu Dejana Karaklajića, Samardžić igra oca glavnog lika, Bata tek epizodnu ulogu, dok je Gaga pozajmio glas jednom liku, zbog čega mu se ime nije pojavilo na odjavnoj špici.

U godinama koje su usledile, tri velikana srpskog glumišta delila su kadar još nebrojano puta, a starija publika pamti Batu i Smokija još iz vremena partizanskih filmova. Igrali su zajedno u ostvarenjima „Partizanska eskadrila”, „Kozara”, „Valter brani Sarajevo”, „Crvena zemlja”... a zavidni komičarski talenat Smoki i Bata su pokazali u filmovima poput „Razvoda na određeno vreme”.

Tri velikana su se sretala i u serijama, a u „Vrućem vetru”, po kojoj će Ljubiša Samardžić ostati upamćen, Gaga je gostovao u jednoj epizodi. Nikolić i Živojinović su sarađivali i u seriji „Balkan ekspres”, a njihove glumačke bravure ostaće antologijske. „Bolji život” je prva velika serija u kojoj su igrala sva trojica, ali Gaga, Smoki i Bata ni tada nisu imali zajedničke scene.

(Kurir.rs/Alo, Foto:Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Smoki nastavlja da živi kroz njih: 15 ULOGA ZBOG KOJIH SMO ZAVOLELI LJUBIŠU SAMARDŽIĆA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track