ŽIKA NIKOLIĆ JE BIO NAJBOLJI PROFESOR: Dozvoljavao sam deci da prepisuju
Foto: Zorana Jevtić

OMILJEN

ŽIKA NIKOLIĆ JE BIO NAJBOLJI PROFESOR: Dozvoljavao sam deci da prepisuju

Stars -

Sve sam davao, i šaputanje, i puškice. Ali ako šapućete, morate na ruskom, i puškice na ruskom. Tako su učili jezik, kaže Nikolić

Živorad Žika Nikolić je po završetku fakulteta predavao ruski u srednjoj medicinskoj školi, ali voditelj tvrdi da nikada nije bio strog profesor i da je deci dozvoljavao da prepisuju.

Autor emisije "Žikina šarenica" već decenijama unazad se bavi novinarskim poslom i uspešno vodi svoju emisiju. Ipak, malo ko zna da je Žika u mladosti privremeno batalio novinarstvo, kojim je želeo da se bavi, i da je postao profesor. Dok je studirao ruski u Beogradu, Nikolić se zaposlio u školi u Kraljevu, gde je tri puta nedeljno držao časove.

"Radio sam kao radio-voditelj na lokalnom radiju, ali su me otpustili kao 'netalentovanog'. Tada sam se zaposlio u školi u Kraljevu i predavao ruski. Dve godine sam radio u srednjoj medicinskoj školi. To je bilo divno vreme. Imao sam 22 godine, a đaci 17. Kako da budem strog. Ali znao se red, ko je profesor, a ko učenik. Uvek sam voleo da izvodim eksperimente, pa je kod mene sve bilo dozvoljeno, i prepisivanje, i šaputanje, i puškice. Ali ako šapućete, morate na ruskom, i puškice na ruskom. Tako su učili jezik", rekao je voditelj.

Posle profesorskog posla u srednjoj školi, Žika je počeo je da radi u Vrnjačkim novinama, a zatim i na Radiju Vrnjačka Banja, na koji ga je pozvao prijatelj iz srednjoškolskih dana.

(Kurir, J. STUPARUŠIĆ, Foto: Zorana Jevtić)

Kreativan

OSMISLIO EMISIJU NA RADIJU

Žika je tokom rada u vrnjačkim novinama shvatio da mu taj posao ne leži, pa je uredniku rekao da ne želi više time da se bavi. On je nadređenom rekao da mu novine ne odgovaraju jer je to nedinamičan posao.

Na radiju Vrnjačka banja tada je osmislio emisiju „Radio pošta“, u kojoj čitaoci šalju pisma, a on odgovara na njih. Za prvu emisiju sam je napisao 15 pisama na koja je odgovarao, a u drugoj je dobio oko 500 pisama slušalaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track