SVEDOČENJE O ČUDU

ZAHAR PRVI PUT OTKRIVA KAKO JE NASTALA ČUVENA PESMA VIDOVDAN: Osećao sam strašnu GROZNICU, pao sam na pod, a onda mi se ukazao ON... Za 5 minuta stvorio sam večnost! (VIDEO)

Stars -

Milutin Popović Zahar je 1989. stvorio pesmu „Vidovdan“, koja je prema mišljenju mnogih, jedna od tri najčuvenije srpske numere.

U svom svedočenju Zahar je otkrio kako je antologijska pesma nastala i ko mu je bio izvor ispiracije i velika pomoć.

"Pozvao me je direktor PGP i rekao mi da ga je zamolio sekretar Patrijaršije da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi deset pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene. To je najbolje što sam uradio u životu. U kratkom vremenu sam imao tu inspiraciju. Pola dana sam osećao strašnu groznicu, nisam znao kako se zovem. Od besa sam seo na pod i odjednom u ćošku video lik patrijarha Pavla, koji tada još nije bio patrijarh. On je bio jedan starac koji je sam sebi pravio opanke i zvali su ga živi svetac. Lično ga nisam poznavao. Kao da mi je poslao poruku preko neke sile božanske. Ja sam za pet minuta napisao i melodiju i sve strofe. Za pet minuta, a u meni je to vrilo mesec dana", ispričao je Zahar.

foto: Profimedia

Kurir.rs/D.M/Foto Damir Dervišagić/Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track