ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Rezidencija rimskih careva
Foto: Zorana Jevtić

ŽIKA ŠARENICA

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Rezidencija rimskih careva

Stars -

Našao sam se ovog avgusta u Južnoj Italiji na ostrvu Kapri. Nalazi se u Napuljskom zalivu i važi za jednu od najelitnijih svetskih turističkih destinacija. Ovo mondensko letovalište privlači turiste iz čitavog sveta zbog svog istorijskog značaja, neobičnog reljefa, raskošne prirode i izuzetno prijatne klime.

Kapri je satkan od snova, sjaja, luksuza i glamura. Rimski imperatori su ga birali za svoje utočište, a Tiberije je odavde vladao imperijom poslednjih godina svog života. Ovo čudesno ostrvo inspiracija je mnogih umetnika, slikara, glumaca i pesnika, a u vili Krup još uvek se nalazi pisaći sto za kojim je Maksim Gorki pisao svoj roman „Mati“ od 1906. do 1909. godine. Još jedan detalj posebno je oduševio sve nas sa srpskog govornog područja. To je natpis na nekadašnjoj carinarnici u Velikom zalivu, gde pristižu svi brodovi. Među nekoliko natpisa na drugim jezicima, napisano je carinarnica i na srpskom.

Inače, Kapri se prostire na površini od svega 10 kvadratnih kilometara, a na njemu živi oko 12.000 stanovnika.

Nekada je Kapri bio spojen sa ostatkom Italije. Ovde se nalazila grčka kolonija, a u vreme Rima tu su se nizale rezidencije rimskih careva. Tokom srednjeg veka ostrvo su napadali i osvajali brojni narodi. Kapri nije bio pošteđen ni tokom novog veka, pa su njime vladali Francuzi i Englezi, kojima je ostrvo služilo kao pomorska baza. Još od rimskog perioda Kapri je bio poznat po svojoj lepoti, da bi danas bio popularno odredište svetskog džet-seta. Centar Kaprija zadržao je svoju seosku arhitekturu koja je u nesvakidašnjoj simbiozi s mnogobrojnim buticima i restoranima.

I još nekoliko podataka o posebnim turističkim atrakcijama Kaprija. Faraglioni su tri monolitne stene koje dostižu visinu od oko 100 metara. To su Stela, Mezo i Skopolo, a smeštene su u blizini jugoistočne obale Kaprija, u Tirenskom moru. Plava pećina je specifična po svetlosti koja se reflektuje od morske vode i obasjava pećinu. Mala Marina je najpoznatija plaža na ostrvu. Reč je o šljunkovitoj i stenovitoj plaži. Ovo ostrvo osvaja na prvi pogled. Kapri je sjajna destinacija za uživanje na visokoj nozi.

Do sledeće priče, Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs/ Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track