Najnovije vesti

O NJENOM TRAGIČNOM KRAJU PRIČA SE I POSLE 45 GODINA: Kada je Silvana poginula, njena ćerka je imala samo 12 godina! Evo kako danas izgleda naslednica FOLK DIVE BIVŠE JUGE (VIDEO)
Foto: Printscreen

NIKAD NIJE PREBOLELA MAJČINU SMRT

O NJENOM TRAGIČNOM KRAJU PRIČA SE I POSLE 45 GODINA: Kada je Silvana poginula, njena ćerka je imala samo 12 godina! Evo kako danas izgleda naslednica FOLK DIVE BIVŠE JUGE (VIDEO)

Stars

Pevačica Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš, kod mesta Kolari, vraćajući se sa koncerta iz Aleksandrovca. Sa njom su tada nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

Rođena je 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević, a umjetničko ime Silvana dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

I 42 godine poslije tragičnog događaja, njene pjesme još žive. Slavnu pevačicu, koja je ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će pamtiti po pesmama „Cigane, sviraj, sviraj“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“, „Sama sam“, ali, pre svega, po čuvenom hitu „Šta će mi život“.

foto: Printscreen

Silvana je dugo tragala za pesmom koja će iz korena promeniti njen estradni put i lansirati je među najveće zvezde jugoslovenske folk muzike.

Silvanu je u jesen 1961. godine zaprosio Radmilo Armenulić, a venčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Posle sklapanja braka u opštini, otišli su u kafanu Vidin kapija, da bi posle toga Radmilo odveo suprugu u roditeljski stan.

On ju je krio jer je kao jedinac iz bolje beogradske kuće strahovao da roditelji neće prihvatiti kafansku pevačicu za snahu. Međutim, oni su mu samo zamerili što je sve to krio od njih, što je ranije nije predstavio i pozvao ih na svadbu.

Spolja gledano, te prve godine braka izgledale su kao bajka i 1964. godine dobili su ćerku kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci. Takođe, Silvani je bilo izuzetno važno to što njen suprug nije tražio da ona prestane sa kafanskim pevanjem. 

Gordana je imala samo 12 godina kada je ostala bez majke.

–Uvek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a posle su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kćerka Gordana uvek sama posećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Postavio sam na grobu dva bela goluba od mermera. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Volela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Nemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nežna, pažljiva i blagodarna", rekao je jednom prilikom Radmilo Armenulić.

"Kako mi nije teško, kao da se juče desilo.  Kad sam odvajala te fotografije, sva sam drhtala. Isplaka sam se", rekla je pre nekoliko godina Silvanina ćerka. 

foto: Printscreen

"Pamtim jednu gužvu gde je mama bila fantastično obučena, prelepa, prosto blistala. Volela sam što sam tu uz nju, što se šunjam. Stvarno me je vodila svuda sa sobom kad god je mogla", rekla je Gordana za Ekskluziv. 

"Volela je automobile, brzu vožnju, bila je srećna svaki put kada bu kupila novi auto. Vozila je muški, nažalost", otkrila je Silvaninca ćerka pre nekoliko godina. 

Kurir.rs/Foto Printscreen/Ekskluziv

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...