NAJVEĆI ESTRADNI SKANDALI! PONIŽENJA I UVREDE OD PROLAZNIKA: Olivera zbog haljina nazivali gejem
Foto: Printscreen

Izazvao opšti haos

NAJVEĆI ESTRADNI SKANDALI! PONIŽENJA I UVREDE OD PROLAZNIKA: Olivera zbog haljina nazivali gejem

Stars -

Oliver Mandić izazvao je opšti haos i nezapamćen skandal osamdesetih godina kad je počeo da se pojavljuje u haljinama, na visokim potpeticama, s karminom na usnama, perikom na glavi i svim drugim sredstvima koja ulepšavaju jednu ženu.

foto: Printscreen

Da se danas pojavi u takvom izdanju na svom nastupu, sigurno ne bi bilo ni približno sličnih reakcija, ne bi ga ljudi na ulici vređali i ponižavali nazivajući ga pogdnim imenima i bavili se njim kao "novim sociološkim problemom". Mandić je bio prvi muškarac kod nas koji se usudio da snimi spot obučen kao žena i tako svesno sebe izloži raznim pritiscima, negativnim komentarima, pa čak i propasti karijere.

Sve je počelo 1981. godine, kad se u prodaji pojavljuje debitantski album provokativnog naziva "Probaj me". Tada je pevač snimio emisiju "Oliver Mandić i Beograd noću". Ona je pokrenula brojne polemike u jugoslovenskoj štampi, koja je dočekala na krv i nož ovu, kako je to jedan kritičar zapisao, običnu sekapersu koja misli da su za dobar šou dovoljne egzibicije u ženskim haljinama. U toj emisiji Mandić je ekranizovao sve pesme sa aktuelnog albuma, nastupajući u veoma otkačenim, avangardnim kostimima, brišući tako sve granice između polova.

foto: Printscreen

Retko je šta uzdrmalo jugoslovensku javnu scenu kao ta emisija emitovana na Drugom programu Televizije Beograd. "Ko je dozvolio da se to emituje?", postavljalo se pitanje po kancelarijama zgrade u Takovskoj 10, ali krivac nikad nije odgovarao za svoje "nedelo" jer se publici svideo performans. Osim što se tako smelo pojavljuje u haljinama, štiklama i s napadnom šminkom na usnama i kapcima, u svoj šou je ubacio i parodiju na nekoliko biblijskih citata u vidu propagiranja religije novog doba u kojoj je cilj ostvariti jedinstvo sa samim sobom van društvenih postulata.

Brzo se pokazalo da nije samo jugoslovenska mladež, i pored sve nezrelosti i neupućenosti u avangardu, dobro prihvatila drugačijeg Olivera. Emisija je iste godine nagrađena Zlatnom ružom na prestižnom festivalu u Montrealu, što je bilo dovoljno da se prašina u domaćoj javnosti konačno slegne. - U Srbiji su govorili da sam pe.er i pljuvali me. Noću, kad bih vozio auto, hiljadu pljuvački je vikalo: "Pe. erčinooo" - ispričao je Oliver pre nekoliko godina, prisećajući se trenutka kad je bio na vrhuncu slave.

Ivan Ercegovčević/ foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja