PROBAJTE KUHINJU SRPSKIH DINASTIJA: Jela koja su prvi put pripremljena u kultnoj emisiji Žike Nikolića (RECEPTI)
Foto: Vladimir Šporčić

žikina šarenica

PROBAJTE KUHINJU SRPSKIH DINASTIJA: Jela koja su prvi put pripremljena u kultnoj emisiji Žike Nikolića (RECEPTI)

Stars -

Budući da su Nemanjići u ono doba postavili visoke standarde kvaliteta trpeze za evropske dvorove, sjaj hrane srpskih dinastija vratili su kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i omiljena srpska kraljica Marija. U dvorsku kuhinju ulaze i jela sa drugih evropskih dvorova. Insistiralo se na autentičnim recepturama, ali su rado dodavali priloge i sosove tuđih kuhinja.

Mada je kraljica Marija i na najvećim prijemima u prvi plan stavljala tradicionalnu srpsku kuhinju. Malo je poznato da je prvi "Srpski kuvar" nastao 1855. i da su se u njemu koristile stare mere: (lot - 17,5 g, olba - 0,7 l, funta - 560 g, satlik - 280 g). Međutim, kraljica Marija insistirala je da se u kuhinji isključivo koriste recepti koje je zapisala prva žena koja je napisala kuvar - Katarina Popović Midžina. Katarina je poticala iz ugledne porodice Petrović, a nazivana je Purgermajstorova. Udala se u uglednu kuću Konstantina Popovića Komoraša, za njegovog najstarijeg sina Dimitrija, zvanog Midža, pa je i ona prozvana Midžina (ili Midžinica).

Kako piše sajt Srbija koju volimo, u Popovićevu kuću dolazila je još kao devojka, družeći se sa Komoraševom ćerkom Anom. Bila je lepa i vesela devojka, darovita i inteligentna, i lako se uključivala u zabave i pozorišne predstave koje su u Komoraševoj kući i kafani "Kod fazana" priređivane. Muževnom i druželjubivom Midži nije mogla da promakne tako privlačna devojka, zaljubio se u nju i isprosio je.

Kad se udala, napisala je i objavila "Veliki srpski kuvar", koji je bio pravi hit kada se pojavio u knjižarama. Kako je sama autorka tada izjavila, pri pisanju se služila beleškama svoje majke Natalije Nanicke Petrović, koja je "bila na glasu sa svoje veštine kuvanja". Takođe, iskoristila je i iskustva prijateljica, a prenela je poneki recept i iz stranih kuvara i evropskih ženskih žurnala. Sve recepte i sama je okušala, te je njena preporuka da je kuvar "pouzdani rukovođa svakoj domaćici", primana s velikim poverenjem. Katarinina "Stara i nova kuina" štampana je u Novom Sadu 1877, a u Velikom Bečkereku 1914. štampan je "Kuvar zaboravljenih jela".

Recepti iz "Velikog srpskog kuvara" Katarine Petrović Midžine

Svinjska porebrina, kare (Schwins-Carre)

Sa ovog komada mesa saseku se dugačka, potpuno koštunjava rebra. Potom se ostali komadi mesa na mestima gde će kao zagotovljeno seći sa one strane gde su krupne kosti sekiricom zaseče, ceo komad se dobro posoli, a so u njega prstima dobro utre; tada se metne u omanju tepsiju, prelije mašću, pa onda metne u peć da se peče, dok lepo ne porumeni. Za sve vreme dok se peče mora se meso prelivati mešavinom masti i soka koji meso iz sebe pušta. Ako je soka malo, a meso još tvrdo, treba na onu mast u kojoj se meso peče proliti malo vode ili goveđe čorbe. Pošto se meso ispeklo, seče se na komade prema rebrima, poređa se u duguljastu činiju i uz zelje, varivo i salatu nositi na sto. Opaska: za šest osoba uzima se kilogram i po mesa.

foto: Profimedia

Teleća glava sa renom Lepa, očišćena i na manje komade isečena teleća glava pristavi se u lonac, nalije hladnom vodom toliko da ogrezne a da u loncu još bude podosta prazna mesta kako bi se glava mogla i u pari kuvati, dometne od svake vrste zeleni po jedan isečen koren kao za goveđu čorbu, malo se osoli, poklopi i ostavi da se zdravo skuva; čemu treba tri i po do četiri časa. Ta se izmakne sa jake vatre. Kad zatreba, izvadi se iz lonca, poskida meso sa kostiju tako da budu parčad što jednakija, poslažu na činiju, posole, preliju vrlo malo čorbom u kojoj su se kuvali, pospu o'zgo lako sa renom koji je utrven na trenici, okruže unaokolo istim renom ugusto kao vencem i uz bočice sa sirćetom i uljem (zejtinom) nosi na sto. Opaska: jedna teleća glava dosta je za šest do osam osoba.

foto: Profimedia

priredila: Ljubinka Rašković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track