DARKO LAZIĆ MORA HITNO DA OSLABI 40 KILOGRAMA: Doktori ne mogu da ga podignu iz kreveta, ako ne smrša trpeće OZBILJNE POSLEDICE!
Foto: Damir Dervišagić

NOVA DRAMA

DARKO LAZIĆ MORA HITNO DA OSLABI 40 KILOGRAMA: Doktori ne mogu da ga podignu iz kreveta, ako ne smrša trpeće OZBILJNE POSLEDICE!

Stars -

Darko Lazić već danima se oporavlja od teške saobraćajne nesreće koja mu se desila 23. oktobra, a ubuduće će morati i da se bori protiv viška kilograma.

Naime, Darku je pre dve nedelje ugrađen veštački kuk, ali pevač neće moći da stane na noge sve dok telesnu težinu ne dovede u granice normale. Zbog toga su mu zabrinuti lekari KBC Zemun naložili da hitno oslabi, i to čak 40 kilograma.

foto: Damir Dervišagić

"Darko ima prekomernu telesnu masu, zbog čega i njegov oporavak nakon saobraćajne nezgode ide sporo. Iako su od operacije butne kosti i ugradnje proteze u povređeni zglob, odnosno ugradnje veštačkog kuka, prošle čak dve nedelje, pevač ne staje na noge i ne kreće se. Razlog tome su njegova prekomerna težina i nemogućnost tehničara da ga podignu, ali i strah lekara da ne ošteti veštački kuk", ispričao je jedan od lekara iz konzilijuma poznatog pevača.

Kako je objasnio doktor, iako je Darku ugrađen najbolji i najskuplji kuk, takozvani bescementni, čiji je rok trajanja čak 20 godina, telesnu težinu će morati da koriguje da ga ne bi pohabao pre vremena.

foto: Kurir, Marina Lopičić

Darka čeka nova operacija kuka?

"Veštački kuk, koji je Darku nedavno ugrađen, može da traje do 20 godina, ali kako doktori objašnjavaju, nije isto kada je toj operaciji podvrgnut neko ko ima 70 godina i čija je životna aktivnost mala, ili neko ko ima 17 godina.

"Kada se kuk ugradi kod mladog čoveka, koji se više kreće, pa čak se i bavi sportom, onda se taj zglob više troši, i očekivano traje kraće. Kada se veštački zglob potroši, radi se revizija, promeni se primarni i stavi revizioni edoproteinski sistem. Ako se pacijenti redovno kontrolišu i primeti habanje na vreme, onda se pravovremenom intervencijom, upotrebni vek može duplirati. Ali, to podrazumeva još jednu operaciju. Dugim rečima, Darko će morati veoma ozbiljno da pristupi svom oporavku", kaže izvor.

"Mi smo Darku ugradili bescementni kuk, koji je namenjen mlađoj populaciji, a po svojoj strukturi je bolji i izdržljiviji. Osim toga, tako sprečavamo da u organizam stavimo još jedan strani materijal. Ako već moramo da ugradimo polietilen, metal, keramiku, koji se nalaze u veštačkom zglobu, ne moramo i cement", kaže lekar i objašnjava da, uprkos dobrom kvalitetu implanta, on neće moći da trči maraton i moraće da prepolovi svoju težin

"Nakon ugradnje veštačkog zgloba, pacijent već sutra mora da ustane iz kreveta. Nekada su posle operacije operisani hodali na štakama tri meseca, a danas, ako nisu u teškom stanju, pacijenti izlaze iz bolnice sa štapom već posle pet do sedam dana i potpuno normalno mogu da se oslanjaju na svoje noge. Kod Darka to nije slučaj jer ima i problem sa rebrima, zbog kojih ne može na štake, ali i s prekomernom težinom zbog čega tehničari ne mogu da ga podižu iz kreveta, ali ni da mu pomognu da se osloni na noge", kaže doktor specijalista ortopedije.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/Alo, Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track