Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Dan kada se Vojvodina prisajedinila sa Srbijom
Foto: Zorana Jevtić

Jubilarnih 100 godina

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Dan kada se Vojvodina prisajedinila sa Srbijom

Stars

Ove nedelje obeležava se 100 godina od 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Svake godine sa zadovoljstvom i nestrpljenjem očekujemo 25. novembar, pošto je to dan kad je pre sto godina ostvaren viševekovni san Srba i ostalih Slovena severno od Save i Dunava. Stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji obeležiće se na način kakav tom datumu i dolikuje - to neće biti samo datum koji će se obeležavati u Vojvodini i Novom Sadu već u u čitavoj Srbiji.

Ova godina je jubilarna na osnovu više stvari: biće obeleženo 170 godina od formiranja Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, 100 godina od kraja Velikog rata i vek prisajedinjenja te regije Srbiji. U nekadašnjem hotelu „Grand“, zahvaljujući oslobođenju grada Novog Sada, kada je i održana Velika narodna skupština, Jaša Tomić je pročitao Deklaraciju o prisajedinjenju s porukama koje se i danas mogu primeniti, a to su ravnopravnost, sloboda, napredak. Na toj skupštini učestvovale su i Vojvođanke - žene su tada imale pravo glasa, i ćerka velikog Svetozara Miletića bila je učesnica te skupštine i ono o čemu su Evropljanke samo maštale ovde je bilo već primenjeno. To pokazuje da su kapaciteti demokratije i demokratičnost na ovim prostorima prisutni i da se oni moraju negovati, čuvati i održavati. Prilika je da se iskaže poštovanje našim precima za sve ono što su uradili da bismo mi mogli slobodno da stojimo u Novom Sadu, pored spomenika Svetozaru Miletiću i zagledani u budućnost radimo za naše potomke da bi i oni nastavili da žive ovde i da bi ovo bilo još bolje mesto za život.

Na spomen-ploči učesnicima Velike narodne skupštine, koja se nalazi na zgradi nekadašnjeg hotela „Grand“, venci predstavnika Gradskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i Bunjevačkog nacionalnog saveta. Bunjevci su dali veliki doprinos da se region Vojvodine prisajedini Kraljevini Srbiji, u nadi da će u Srbiji sačuvati svoj nacionalni identitet, jezik i kulturu. Bunjevci današnji dan obeležavaju kao svoj nacionalni praznik. Da se podsećamo i ne zaboravljamo!

Do naredne priče, vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...