NEDU DOVEZLI NA IVICI SMRTI: Imala pritisak 50 sa 20, brat jecao sve vreme! Evo šta se dešavalo KOBNE NOĆI!
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Beta

Drama

NEDU DOVEZLI NA IVICI SMRTI: Imala pritisak 50 sa 20, brat jecao sve vreme! Evo šta se dešavalo KOBNE NOĆI!

Stars -

Novi detalji Arnerićeva je, prema rečima našeg izvora, popila čak 20 tableta za smirenje u kombinaciji s lekovima za visok pritisak, zbog čega je bila u životnoj opasnosti

Neda Arnerić bila je na ivici smrti kada je dovezena na Vojnomedicinsku akademiju, nakon što je popila 20 tableta za smirenje u kombinaciji s lekovima za hipertenziju.

Na odeljenje toksikologije primljena je u besvesnom stanju i bleda u licu. Posle dijagnostike, dežurni lekari ustanovili su da je njen pritisak 50 sa 20, pa joj je odmah uključena terapija kojom bi se regulisalo njeno teško zdravstveno stanje.

Već dugo je loše

Prema našim saznanjima, glumica je već duže vreme bila u lošem raspoloženju, izazvanom smrću supruga Milorada Mešterovića. Od kada je on preminuo, Neda živi sama u stanu na Vračaru, ali ju je redovno obilazio rođeni brat, koji je i pozvao policiju pošto mu se sestra nije javljala na telefon.

- Nedin brat je bio očajan kad je došao na odeljenje, plakao je i ponavljao da nije smeo da je ostavi samu u stanu. Takođe, kazao je i da se ovakva situacija dešava po drugi put i da će morati da angažuje ženu koja će ubuduće provoditi vreme s Nedom da se ovo više ne bi desilo. Neko od lekara je rekao da je popila dve table lekova za smirenje, ali nisam razumeo da li je u pitanju „lorazepam“ ili „diazepam“ - kaže naš izvor sa VMA, objašnjavajući nam kako će dalje teći lečenje poznate glumice.

- Ona će još neko vreme biti u bolnici, gde je u njeno lečenje uključeno dosta lekara raznih specijalnosti. Naravno, ključni su psihijatri i psiholozi, koji će pokušati da joj pomognu da prevaziđe krizu i vrati se normalnom životu - zaključio je naš sagovornik.

Posledice

Lekovi za smirenje u masovnoj su upotrebi, kako u Srbiji, tako i širom sveta, a sve su češće i zloupotrebe takvih medikamenata. Janko Samardžić, klinički farmakolog, kaže za Kurir da tablete koje je Arnerićeva popila u većim količinama mogu da izazovu smrtni ishod:

- „Lorazepam“, „diazepam“ i slični medikamenti pripadaju benzodiazepinskoj grupi lekova. To su sedativi, hipnotici i anksiolitici, što znači da se koriste u terapiji anksioznosti, poremećaja sna i sličnih oboljenja. Vrlo su efikasni i prilično bezbedni za primenu u navedenim indikacijama kada se primenjuju u propisanoj dozi, međutim, osnovni nedostatak je što izazivaju zavisnost već posle nekoliko nedelja primene, a u kombinaciji sa alkoholom i drugim lekovima mogu da izazovu depresiju disanja, komu i smrt. Zato je neophodno upozoriti da ovo nisu lekovi koji se uzimaju po potrebi i da se strogo primenjuju prema uputstvu i pod kontrolom lekara. Nažalost, trovanja i pokušaji suicida ovom grupom lekova nisu retki. U većim dozama, u zavisnosti od individualne preosetljivosti, a posebno u kombinaciji s drugim lekovima i alkoholom, mogu izazvati fatalni ishod!

foto: Dragana Udovičić

Zabrinut Psihijatar Jovan Marić tvrdi

OVO JE ALARM ZA NEDINU PORODICU

Poznati psihijatar Jovan Marić kaže da Arnerićkin slučaj treba shvatiti ozbiljno, posebno njena okolina, koja joj može pomoći.

- Nedin slučaj u medicini naziva se „apel fenomen“, a on podrazumeva da se time skreće pažnja prijateljima, poznanicima, porodici da se s njom događa nešto ozbiljno. To je signal svima da joj priteknu u pomoć. Koliko sam čitao, njoj je suprug skoro umro, a period tuge obično traje godinu dana. Nije dobro za Nedu da živi sama, njeni najbliži moraju biti oprezni - poručio je psihijatar Marić.

Kurir / Ivan Ercegovčević, Jelena Rafailović

Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track