Najnovije vesti

PEVAO JE O NAJLEPŠOJ LELI, JELENI! Prošlo je 11 godina od smrti Staniše Stošića, a evo šta se desilo sa njegovom VOLJENOM VRANJANKOM! (FOTO)
Foto: Youtube screenshot

SEĆANJE

PEVAO JE O NAJLEPŠOJ LELI, JELENI! Prošlo je 11 godina od smrti Staniše Stošića, a evo šta se desilo sa njegovom VOLJENOM VRANJANKOM! (FOTO)

Stars

Staniša Stošić, narodni pevač, najpoznatiji po interpretacijama pesama vranjanskog melosa, preminuo je 8. aprila pre 11 godina. Za sobom, ostavio je veliki broj hitova koje i danas mnogi vole da čuju, a najpoznatija pesma svakako mu je "Lela Vranjanka".

 

O lepoti izvesne Jelene, Stošić je pevao tako da nema onoga ko makar jednom nije uz nju zaplakao.

 

Ta čuvena lepotica o kojoj je pevao u Vranju je bila poznata kao Lela Numerka. Davne 1974. godine bila je inspircija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa ovom Vranjankom u restoranu u Vranjskoj Banji napisao svojevrsnu himnu Vranja.

 

"Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma", rekla je svojevremeno Lela u jednom od brojnih intervjua.

 

Takođe, ona je govorila da je uvek bila postiđena kada se pesma pevala, iako je svaka Vranjanka priželjkivala da pesma bude posvećena baš njoj.

 

foto: Youtube screenshot

"Volela me jedna Vranjanka
mladost mi je kod nje ostala
nit je Sofka, nit je Kostana
vec najlepsa Lela, Jelena

 

Pusto, pusto, pusto mi je sve
nema, nema moje Jelene
dodji, dodji Lelo, Jelena
ti si moju mladost odnela

 

Ko zna gde je moja Vranjanka
lepsa od svih, lepa Jelena
sve bih dao kad bi saznao
ko je moju Lelu ukrao."

 

 

Jelena se 1952. godine u svojoj 17. godini udala za prosvetnog radnika iz Leskovca. Nakon pet godina ovaj brak se raspao i ona se vratila u Vranje, odlučna da više nijednom muškarcu ne pokloni srce. Ipak u dubokoj starosti ponovo je zaplovila u bračne vode.

 

foto: Youtube screenshot

Starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima. Pre tri godine, u 82, Jelena Đorđević preminula posle duge i teške bolesti bolest.

 

foto: Printsceen Fb

Kurir.rs/Južnevesti/Foto: Youtube screenshot

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...