PEVAO JE O NAJLEPŠOJ LELI, JELENI! Prošlo je 11 godina od smrti Staniše Stošića, a evo šta se desilo sa njegovom VOLJENOM VRANJANKOM! (FOTO)
Foto: Youtube screenshot

SEĆANJE

PEVAO JE O NAJLEPŠOJ LELI, JELENI! Prošlo je 11 godina od smrti Staniše Stošića, a evo šta se desilo sa njegovom VOLJENOM VRANJANKOM! (FOTO)

Stars -

Staniša Stošić, narodni pevač, najpoznatiji po interpretacijama pesama vranjanskog melosa, preminuo je 8. aprila pre 11 godina. Za sobom, ostavio je veliki broj hitova koje i danas mnogi vole da čuju, a najpoznatija pesma svakako mu je "Lela Vranjanka".

O lepoti izvesne Jelene, Stošić je pevao tako da nema onoga ko makar jednom nije uz nju zaplakao.

Ta čuvena lepotica o kojoj je pevao u Vranju je bila poznata kao Lela Numerka. Davne 1974. godine bila je inspircija poznatom pevaču i kompozitoru Draganu Tokoviću, koji je nakon susreta sa ovom Vranjankom u restoranu u Vranjskoj Banji napisao svojevrsnu himnu Vranja.

"Svašta su ljudi pričali, ali prava istina je da sam ja tog čoveka videla svega dva puta u životu, nije bilo nikakve ljubavne veze i emocija. Bio je to sasvim slučajan susret. Jedino što je bilo neobično je to da je Dragan par puta napuštao društvo i odlazio ispred Kičera. Kasnije sam saznala da je upravo te večeri nastajala ta pesma", rekla je svojevremeno Lela u jednom od brojnih intervjua.

Takođe, ona je govorila da je uvek bila postiđena kada se pesma pevala, iako je svaka Vranjanka priželjkivala da pesma bude posvećena baš njoj.

foto: Youtube screenshot

"Volela me jedna Vranjanka mladost mi je kod nje ostala nit je Sofka, nit je Kostana vec najlepsa Lela, Jelena

Pusto, pusto, pusto mi je sve nema, nema moje Jelene dodji, dodji Lelo, Jelena ti si moju mladost odnela

Ko zna gde je moja Vranjanka lepsa od svih, lepa Jelena sve bih dao kad bi saznao ko je moju Lelu ukrao."

Jelena se 1952. godine u svojoj 17. godini udala za prosvetnog radnika iz Leskovca. Nakon pet godina ovaj brak se raspao i ona se vratila u Vranje, odlučna da više nijednom muškarcu ne pokloni srce. Ipak u dubokoj starosti ponovo je zaplovila u bračne vode.

foto: Youtube screenshot

Starost je provela u Hercegovačkoj ulici u Vranju, okružena prijateljima. Pre tri godine, u 82, Jelena Đorđević preminula posle duge i teške bolesti bolest.

foto: Printsceen Fb

Kurir.rs/Južnevesti/Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track