ZVEZDE DEVEDESETIH 20 GODINA POSLE! Husa Alijević iz Bit Strita: Za veče sam zarađivao 3 mamine plate!
Foto: Vladimir Šporčić

SPECIJAL

ZVEZDE DEVEDESETIH 20 GODINA POSLE! Husa Alijević iz Bit Strita: Za veče sam zarađivao 3 mamine plate!

Stars -

Husein Alijević, poznatiji kao Husa, jedan od osnivača Bit strita, iako se grupa raspala pre mnogo godina, ne odustaje od muzike. Husa danas ima svoj studio u kome komponuje, ali planira i da obradi svoje stare hitove.

foto: Vladimir Šporčić

Kako ste došli na ideju da stvorite Bit strit? - Krajem osamdesetih imao sam rep grupu Toalet bojs ili Seronje, bazično smo se bavili plesom, hip-hopom. Bio je to novi talas iz Amerike koje smo mi klinci s Čubure prihvatili, Ljuba i ja. Osnovali smo Bit strit, grupu koja se od tadašnjih plesnih grupa kao što su Đogani fantastiko, Vajs, Visoki napon razlikovala po tome što smo imali svoje pesme. Ja sam bio autor većine tih pesama. Kroz taj plesni sistem prošla je Ksenija Pajčin, koja je kao devojčica došla u našu plesnu školu. Pošto smo bili atraktivni, krajem 1994. primetila nas je Dragana Mirković, zapravo njen izvršni producent Zoran Bašanović, koji nas je spojio s njom. Bili smo joj prateća grupa na turneji. S Draganom smo sarađivali četiri godine, koje su ujedno bile i naše najuspešnije godine. Izbacivali smo hitove, imali smo priliku i sreću da, pored diskoteka širom zemlje, imamo koncerte u Skoplju, Bijeljini, Banjaluci i po Nemačkoj, Švajcarskoj.

Koliko ste tada zarađivali? - Fino, ali danas jedan sto na splavu napravi onoliko koliko je pravila neka diskoteke devedesetih. To nisu bile male pare, gledajući kolike su tada bile plate. Za veče sam zarađivao dve-tri mesečne plate moje mame, ali smo mnogo i ulagali. Tada nije bilo Kineza, nego smo morali da sašijemo kostime, da kupimo materijale, to nas je koštalo boga oca.

foto: Vladimir Šporčić

Šta je uticalo da se opredelite za dens? - Bazično sam se bavio hip-hopom i pre Bit strita, pa sam nastavio to u grupi. Svoju mladost sam bukvalno proveo u hodniku PGP RTS, čekajući da tamo neki urednici koji su bili navikli na zvuk iz osamdesetih shvate novi talas muzike. Moram da pomenem Zorana Bašanovića, koji je odigrao ključnu ulogu kao producent Dragane Mirković, koja je tada bila najpopularnija u zemlji. On je osetio taj novi talas, zbog njega, njegovih veza i organizacije, 1995. izdali smo prvi album, na kojem se našla "Opsesija". Čekali smo da se ozvaničimo onako javno, zato je prvi album nosio naziv "Napokon". U međuvremenu, mi smo u demo-miljeu bili jako popularni u Beogradu. Klinci su slušali, presnimavali od kasete do kasete, tako da smo imali lokalne hitove, recimo "Snežanu", i mi smo na taj način, na osnovu te popularnosti od "usta do usta", napravili dva koncerta.

Mislite li da je taj novi talas koji ste doneli uticao na to da vas toliko mladih voli i sluša? - Kulminacija te muzike bila je grupa ET. Otišao sam u vojsku 1993. i tad izlazi "Tek je 12 sati", pesma koja je razbila sve zemlje bivše Jugoslavije. Osećao sam se uvređeno, prevareno jer se mi u Srbiji dve-tri godine bavimo tom vrstom muzike, a tu muziku na kraju treba da nam prodaju Hrvati. Vana je vrhunska pevačica, ništa se tu nije desilo slučajno, ali ta numera je zapravo povukla nogu svima nama koji smo se bavili tom muzikom u Srbiji.

foto: Printskrin / You Tube

Ko je od kolega mogao da vam parira? - Ja sam dens muziku gledao prvenstveno kroz pop i rep manir, moram tu da se ogradim od Ivana Gavrilovića, koji je bio turbo folk. On je svojom muzikom više naginjao ka Željku Šašiću nego Tap 011 ili Doktor Igiju. Svakako, tu su Đogani, Mobi Dik i drugi.

Grupa se razišla i svako je krenuo svojim putem. Vi ste se posvetili komponovanju? - Ja sam krenuo da komponujem još 1992. i imao sam sreću da prva kompozicija koju sam uradio "Samo jedan tren" bude na Mesamu. Danas, 25 godina kasnije, brojim više od 500 kompozicija. U skupštini sam Sokoja, jedan sam od autora koji iza sebe ima hitove koje su otpevale naše najveće zvezde Ceca, Dragana Mirković, pokojni Šaban Šaulić. Šaban je, nažalost, poslednju pesmu snimio letos, moju pesmu, to je duet sa Zoricom Brunclik "Ti možeš sve". Saša Matić već godinama ima velike hitove koje sam ja uradio s Marinom Tucaković, komponovao sam za njega "Ne zovi, ne piši", "Pravi se".

foto: Vladimir Šporčić

Video sam Ljubu pre osam godina

Jeste li u kontaktu s Ljubom? - Imali smo prilike da se okupimo nekoliko puta. u Areni je 2011. bio koncert "Volim devedesete". I Ela Bi je bila na tom koncertu, samim tim je i Ljuba bio u mogućnosti da dođe, bile su tu i Beba i Jovanka i svih 30 plesača. Mi smo pričali o nekom koncertu Bit strita, ali to bi zahtevalo mnogo sponzora, vremena, proba... Razmišljam o tome da neke stare numere snimim u novom ruhu i objavim, čisto kao mali jubilej, četvrt veka od objavljivanja tih pesama.

Kurir.rs /Marija Trajković/ Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja