KREATOR LOMIO I RAZBIJAO PO KAFIĆU, SAD GA ČEKA JOŠ JEDNO SUĐENJE: Darko Kostić će čistiti ulice 360 sati!
Foto: Sonja Spasić, Vladimir Šporčić

KAZNA

KREATOR LOMIO I RAZBIJAO PO KAFIĆU, SAD GA ČEKA JOŠ JEDNO SUĐENJE: Darko Kostić će čistiti ulice 360 sati!

Stars -

Darka Kostića biće podneta prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, po kojoj mu preti novčana kazna ili rad u javnom interesu

Modni kreator Darko Kostić, protiv kog će biti pokrenut prekršajni postupak zbog sumnje da je u ponedeljak uveče u kafiću u Ulici maršala Birjuzova remetio javni red i mir tako što je vikao i lomio inventar, mogao bi da bude osuđen na kaznu od 10.000 do 150.000 dinara ili na rad u javnom interesu.

- U zakonu je predviđeno da se onaj ko narušava javni red i mir nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana kazni novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 80 do 360 časova - kaže sagovornik Kurira.

Srbi retko rade

Rad u javnom interesu ili društveno koristan rad, kako navodi, kazna je na koju osuđeni retko pristaju. Iako je ova mera izuzetno popularna u svetu, prema rečima našeg sagovornika, građani Srbije radije idu u zatvor nego u park da, primera radi, pomažu radnicima prilikom sađenja cveća ili skupljanja lišća.

Čišćenje parkova Manekenka osuđena za laži U Srbiji se, prema statistikama, tek jedan procenat osuđenih odluči da služi kaznu društveno korisnim radom. Među retkima je bila manekenka Mina Milenković (27), kojoj je određena kazna od 100 sati društveno-korisnog rada u JKP "Gradsko zelenilo" zato što je u junu 2013. slagala da je oteta i silovana.

- Jedan radni dan u javnom interesu traje osam sati i zamenjuje jedan dan zatvora, odnosno kaznu od 1.000 dinara. Međutim, ta kazna je dobrovoljna. Odnosno, ukoliko, primera radi, Kostić bude proglašen krivim, da bi radio u javnom interesu umesto da plati novčanu kaznu, on sam mora da izrazi želju ili pristane na to - objašnjava sagovornik.

Darko Kostić, prema njegovim rečima, tako bi svoju kaznu mogao da odsluži u nekoj od ustanova koje ne ostvaruju finansijsku dobit, već se njihova zarada sliva u budžet, kao što su javna komunalna preduzeća koja su zadužena za čišćenje ili uređenje grada, parkova, travnjaka ili, recimo, u nekoj ustanovi koja brine o starima ili nezbrinutima.

Svetske zvezde koje su osuđivane na društveno-koristan rad Silvio Berluskoni, bivši premijer Italije - godinu dana radio u staračkom domu zbog utaje poreza Boj Džordž, britanska pop zvezda - radio u javnom interesu zbog posedovanja droge Naomi Kempbel, manekenka - čistila javne površine kako bi odslužila kaznu za prekršaj

- U zavisnosti od godišnjeg doba i sezonskih poslova, ali i kvalifikacija onog koji treba da je služi, određuje se i gde bi neko mogao da odradi kaznu. Najčešće se upućuju u JKP "Gradsko zelenilo" - dodaje naš sagovornik.

foto: Sonja Spasić

Divljao u kafiću

Podsetimo, modni kreator je u ponedeljak uveče priveden pošto je vlasnik kafića pozvao policiju kada je Kostić, koji je mirno sedeo u lokalu, iznenada podivljao, počeo da viče da ga svi mrze, a onda i da baca čaše i pepeljare po lokalu. Policija ga je privela, ali pošto nije bilo elemenata za podnošenje krivične prijave, on je pušten na slobodu i protiv njega će se voditi prekršajni postupak.

foto: Sonja Spasić

(Kurir.rs/J. Spasić/foto Sonja Spasić, Privatna arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track