Najnovije vesti

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: U zavičaju baba Višnje
Foto: Zorana Jevtić

PRIČE O LJUDIMA

KOLUMNA ŽIKE ŠARENICE: U zavičaju baba Višnje

Stars

„Skoro da nema Beograđanina koji je šetao Vračarom a da nije naišao na Baba Višnjinu ulicu i zapitao se ko je bila ta starica čija ulica nosi ime u ovom lepom delu grada. Niko ne zna kada je rođena, a ni kako se prezivala.“ Tako započinje tekst do kog sam došao ovih dana boraveći u Gornjoj Trepči. Reč je o majci srpskog knjaza Miloša Obrenovića. Rođena je kao Višnja Urošević u Donjoj ili Gornjoj Trepči. Umrla je ne znajući da je rodonačelnica loze koja će vladati skoro čitav vek. Tek nekoliko meseci nakon što je umrla, 1817. godine, njen sin Miloš postao je knez Srbije.

Udala se 1765. za Obrena Martinovića i rodila mu troje dece - sinove Jakova i Milana i ćerku Stanu. Kada je Obren umro, oko 1780. godine, Višnja se preudala za Teodora Mihailovića iz Gornje Dobrinje. Posle nekog vremena Jakov i Milan, sinovi iz prvog braka, pozvali su je sebi u Brusnicu, prihvativši i njenu decu iz drugog braka. Tako su Miloš, Jovan i Jevrem usvojili prezime svoje polubraće po majci i postali Obrenovići, ali su na njega dodali i Teodorović, po svom pokojnom ocu. Starija polubraća bavila su se trgovinom stokom, sve do Prvog srpskog ustanka, a u posao su uveli i najstarijeg polubrata Miloša.

Nažalost, Višnja nije dočekala srpsku autonomiju. Preminula je 18. juna 1817. Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca, koji je naziv dobio po njenom sinu, vojvodi Milanu. Po njoj nosi naziv beogradsko naselje Višnjica, kao i vračarska ulica - Baba Višnjina, koja se tako zove još od 1900. Teodorov deda zvao se Miloš i po njemu je Višnjin i njegov prvi sin dobio ime. Za njim su se, u selu Gornja Dobrinja kod Požege, rodili Jovan i Jevrem, koji je imao samo dve godine kada mu je otac preminuo. Višnja je drugi put ostala udovica. Vojvoda Milan Obrenović bio je jedan od pokretača i vođa narodnog ustanka 1804. Mladi Miloš je, zajedno s njim, učestvovao u bojevima.

Zbog pokazane hrabrosti, vožd Karađorđe dao mu je na upravu i odbranu Užičku nahiju i tako je Miloš i posle propasti Prvog srpskog ustanka bio jedan od istaknutijih vojvoda u Srbiji. Otprilike dve godine posle ugušenog Prvog, Miloš je podigao Drugi srpski ustanak. U selu Gornja Trepča podignut joj je spomenik 2016. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja po ocu vodi poreklo iz Gornje Trepče, izjavila je da je to „počast ženi koja je ispisala velike stranice naše države“.

Do naredne nedelje i nove priče Vaš Žika Šarenica

Kurir.rs Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...