Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ovo je priča o najhrabrijem i najodlikovanijem vojniku Velikog rata!
Foto: Zorana Jevtić

deo istorije srpskog naroda

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Ovo je priča o najhrabrijem i najodlikovanijem vojniku Velikog rata!

Stars

O majoru saznajem priču koju želim da podelim sa vama.

Premijera pozorišne predstave „Arhangelov vojnik“, koja se bavi najodlikovanijim, ali i najhrabrijim vojnikom Velikog rata, održaće se 11. oktobra u Akademiji 28, sa početkom u 20 sati.

Komad se bavi životnom pričom najmlađeg majora u istoriji ratovanja, Mihaila Madžarevića, koji se borio u Velikom ratu. Odlikovan sa tri Karađorđeve zvezde, srebrnom medaljom za hrabrost, zlatnom medaljom za hrabrost, Albanskom spomenicom, Ordenom Legije časti, Britanskim ratnim krstom... nepravedno je zaboravljen u srpskoj istoriji.

Njegove ratne podvige, junaštvo i neustrašivost upamtili su njegovi nadređeni i saborci, ali odluka o napuštanju Kraljeve vojske, na koju je bio primoran, štiteći čast srpskog oficira u novonastaloj državi, nakon završetka rata, odredila je njegovo potonje životno stradalništvo.

Madžarević je otišao prevremeno u penziju sa činom majora i neko vreme je radio u Čukaričkoj šećerani, noseći džakove, ne bi li uspeo da prehrani svoju porodicu. Kada je 1941. godine odbio predlog Milana Nedića da postane komandir žandarmerije, poslat je u nemački koncentracioni logor, koji je, nakon četiri godine, preživeo. Shvativši da ne može da se vrati u Jugoslaviju pod novom vlašću, odlazi u Čikago i tamo umire 20. februara 1965. godine, nakon dvadeset četiri godine izgnanstva, bez kontakta sa svojom porodicom. Sahranjen je u Libertivilu.

Komad se bavi poslednjim minutom njegovog života i susretom sa sopstvenim alter egom, susretom sa svojom savešću, koju podstiče sam arhangel Mihailo, voda telesnih i bestelesnih sila, arhangel koji nevidljivo i bez najave dolazi po svog nebeskog vojnika.

Tekst duodrame napisao je Momčilo S. Trifunović. Igraju Aleksandar Lazić i Predrag Vasić. Kompozitor je Novak Ašković, dizajner kostima Kristina Savić, a za scenografsko rešenje zaslužna je trupa Gamajun.

Do sledeće nedelje i nove priče,

Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja