Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Beogradski grafiti
Foto: Zorana Jevtić

ŽIKA ŠARENICA PIŠE ZA KURIR: Beogradski grafiti

Stars

Grafiti su svuda oko nas. Od njih nigde spasa. Nisam protivnik grafita, ali u Beogradu im nije svuda mesto. Ima, međutim, i lepih, duhovitih, ukusnih, koji doprinose lepoti i duhu grada.

Zainteresovao sam se za istoriju beogradskih grafita. U jednom tekstu o ulasku crvenoarmejaca u Beograd 1944. naišao sam na podatak da su prve grafite u naš grad doneli baš ruski vojnici. Zgrade koje su bile bezbedne obeležavali su čuvenim znakom - „min njet“. Jedan takav natpis i danas je sačuvan na Dorćolu. Lepo podsećanje na današnji dan - 75-godišnjicu oslobođenja.

Međutim, nisam to uzeo zdravo za gotovo, kako kaže narodna izreka. I, vredelo je. Evo novog podatka. Na sajtu Srbija danas piše: „Dok šetate Beogradom od Zelenog venca ka centru i prolazite Sremskom ulicom ka palati Albanija, na fasadi zgrade sa leve strane primetićete ploču sa natpisom, koji je, verovali ili ne, najstariji grafit u Beogradu! Bila je 1920. godina kada su se u avgustu mesecu članovi Komunističke partije Jugoslavije elegantnim automobilom kretali ulicama Beograda u predizbornoj kampanji, a kandidat za gradonačelnika Beograda bio je tada Filip Filipović, matematičar i revolucionar.“

A onda vremeplov o grafitima donosi novi podatak. U doba progona hrišćana ispod ulica Rima nalazile su se katakombe koje su služile za sahranjivanje stranaca. Ljudi, bežeći od mučenja, tu su se sklanjali i međusobno su komunicirali grafitima. Na zidu su ostavljali znak ribe kada su hteli da naznače da je to mesto bezbedno. Grafiti su, dakle, bili veoma popularni u starom Rimu i Grčkoj, gde su predstavljali kult, a u današnjem obliku kao predložak uzimaju se oni iz njujorških metroa. I onda je bilo političkih poruka, pa poruka dobrodošlice u kućama, zatim gastronomske preporuke. Jedan od najstarijih grafita, koji je sačuvan u Efesu, predstavlja reklamu za javnu kuću.

Grafiti, u svojim najrazličitijim oblicima, datiraju još iz praistorije u vidu oslikanih zidova pećina. Od prvih crteža do 3D murala, ulična umetnost prošla je mnoge faze - od izražavanja socijalnog bunta, nepriznavanja, pa sve do umetnosti koju sve generacije umeju da cene. Javnost je po ovom pitanju podeljena, ali svi se slažu samo u jednom: da o tome ne znaju mnogo. Ova tehnika izražavanja umetnosti zahteva izuzetnu preciznost, poznavanje boja, podloge, umeće crtanja, kao da je crtač atleta u dobroj kondiciji. Nedozvoljeno oslikavanje zidova je protivzakonito. Tako piše na jednom grafitu.

Ako ne verujete, istražujte.

Do nove priče,Vaš Žika Šarenica

Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...