"BRENA JURIŠALA NA HRVATE U UNIFORMI" Hrvatski generali optužili pevačicu, evo kako im je BRENA ODGOVORILA
Foto: Ana Paunković, Printscreen

bolesni šofinizam lokalnih oficira

"BRENA JURIŠALA NA HRVATE U UNIFORMI" Hrvatski generali optužili pevačicu, evo kako im je BRENA ODGOVORILA

Stars -

Nekadašnji „branitelji“ uputili pismo nadležnima povodom koncerta
Lepe Brene, besni zbog toga što je folk zvezda svojevremeno nosila uniformu Srbije, iako je ona to odavno demantovala

Posle dva koncerta održana u Areni Zagreb, o Lepoj Breni bruji ceo region. Jedni su oduševljeni što je masa ljudi uglas pevala njen hit „Jugoslovenka“, drugima se dopala scenografija, koju je pevačica sama uradila, ali ima i nezadovoljnih.

Ikonografija

U ovu poslednju grupu spadaju hrvatski generali koji su potpisali saopštenje u kojem navode da je Brena uvredila njihovu državu, a kao razlog iznose to što su zastave SFRJ viđene u publici i činjenicu da je pevačica nosila vojničku uniformu za vreme rata u Bosni.

- U Zagrebu se 14. i 15. decembra 2019. dogodilo javno sramoćenje hrvatskog naroda i Republike Hrvatske. Fahreta Jahić Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, održala je u Zagrebačkoj areni koncert na kojem je bacila u trans obožavatelje njenog lika i „dela“. Je li to ista ona Lepa Brena koja se naslikavala u Brčkom za vreme velikosrpske agresije u maskirnoj uniformi neprijateljskih formacija koje su jurišale na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, razarale gradove i sela, ubijale nevine ljude? Sudeći po ikonografiji u dvorani, zasigurno jeste. Ko je odgovoran za ovu blamažu usred hrvatskog glavnog grada? Ko se to igra s našim nacionalnim dostojanstvom? Ko izlaže ruglu našu teško stečenu državu? - piše u tekstu pod naslovom „Nacionalna sramota u hrvatskome glavnom gradu“, koji su napisali penzionisani generali Ivan Tolj, Ivan Kapular, Marinko Krešić i Mile Ćuk.

foto: Printscreen

I prošle godine na Breninom koncertu mogli smo da vidimo zastave SFRJ, s tim što se to desilo u Torontu. Inače, o fotografijama na kojima je u vojničkoj uniformi dosta se spekulisalo. Brena je jednom prilikom, posle nekoliko godina ćutanja o tome, objasnila zbog čega je morala da obuče maskirno odelo 1993. godine.

Sigurnost

- Nikada nisam obukla uniformu vojske Republike Srpske! U okupirano Brčko išla sam kako bih iz ratnih ralja izbavila oca - rekla je pevačica i dodala da je radi vlastite sigurnosti obukla lažnu vojnu uniformu koju je ranije nosila za potrebe snimanja spota.

Kurir.rs/Ivan Ercegovčević, Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja