Najnovije vesti

ŽIKA ŠARENICA PIŠE KURIR: Poštuj tuđa verska uverenja i običaje, a čuvaj svoja!
Foto: Zorana Jevtić

Priče o ljudima i drugim postojanostima

ŽIKA ŠARENICA PIŠE KURIR: Poštuj tuđa verska uverenja i običaje, a čuvaj svoja!

Stars

Etnolog Dragomir Antonić priredio je novo izdanje Srpskog narodnog kalendara za prestupnu 2020. godinu, odnosno 7528.

„Poštuj tuđa verska uverenja i običaje, a čuvaj svoja!“ To je osnovna poruka autora. Srpski narodni kalendar odslikava nasleđe i izobilje verovanja. Mnoštvo obreda veliča velike praznike u čast Hrista i Bogorodice.

- Mi smo usvojili najstariji kalendar koji postoji i broji vreme od početaka stvaranja sveta. To je vizantijski ili romejski kalendar.

Naš pravoslavni život je u stvari svetosavski. On je spojio život po kanonu u Crkvi i života van kanona, u porti - zaključuje Antonić. Objašnjavajući srpsku posvećenost računanju vremena, autor dodaje i sledeće:

- Srpski narodni kalendar predstavlja skup pravila, propisa o vremenskom računanju i deljenju vremena na vremenske jedinice: dane, sedmice, mesece, godine. Reč kalendar potiče od latinske reči kalenda, što znači prvi dan u mesecu. U novije vreme postoje i mišljenja da reč potiče od srpske reci kolodar. Stari slovenski naziv za kalendar, mesecoslov, dugo je bio uobičajen u srpskom jeziku. Mnogo pre štampanih kalendara u Srba su postojali rukopisni kalendari, od kojih je sačuvan kalendar Gavrila Trojičanina iz 1648, koji se danas nalazi u Pragu. Po vremenu nastajanja i sadržaju, slični su mu rukopisni kalendari koji se čuvaju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, manastiru Hilandar i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve. Prvi srpski kalendari, mesecoslovi, štampani su u Veneciji, Beču, Budimu i Temišvaru, gde su u to vreme postojale velike zajednice Srba. U štampariji Dimitrija Teodosijeva u Veneciji 1765. godine štampan je Slavenosrpski crkveni kalendar. U Beču 1783. Zaharije Orfelin objavio je svoj večni kalendar, koji se smatra prvim večitim kalendarom u Srba.

Do nove priče Vaš Žika Šarenica

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...