Najnovije vesti

PREMINULA IZETA BEBA SELIMOVIĆ! Region tuguje zbog odlaska prve dame SEVDAHA
Foto: Pritnscreen

TUga u regionu

PREMINULA IZETA BEBA SELIMOVIĆ! Region tuguje zbog odlaska prve dame SEVDAHA

Stars

Izeta Beba Selimović, jedna od najboljih interpretatorki sevdalinki u Bosni i Hercegovini,  preminula je jutros u Sarajevu, potvrdila je njena porodica za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Njen suprug Dževad Šabanagić istakao je Bebu Selimović kao čuvara sevdalinke, koju je najviše volela, posvetila joj život i karijeru.

- Na najčestitiji način, obogatila je i sačuvala naše nematerijalno blago, a to je sevdalinka. Kao građanin kažem da je njen odlazak veliki gubitak na našoj kulturnoj sceni - naglasio je za Fenu, a prenosi Radio Sarajevo.

Beba Selimović rođena je 27. marta 1939. u Trebinju. Započela je pevačku karijeru u Radio Sarajevu i vrlo brzo je postala popularna. Mnogi su je nazivali "Dama sevdaha", zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki, zadržala je njenu originalnost. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radio Sarajevu. Dobitnica je mnogih priznanja i povelja za muzički uspeh i pomoć u humanitarnim koncertima.

Kurir.rs/Fena

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...