Najnovije vesti

PEKOVIĆ KUPIO TITOVU VILU NA ZLATIBORU! Košarkaš širi spisak svojih nekretnina: Ulaže oko 15 MILIONA € (FOTO)
Foto: Profimedia, Nebojša Mandić

EKSKLUZIVNO

PEKOVIĆ KUPIO TITOVU VILU NA ZLATIBORU! Košarkaš širi spisak svojih nekretnina: Ulaže oko 15 MILIONA € (FOTO)

Stars

Nikola Peković već godinama radi na urbanizaciji Zlatibora, a nedavno je kupio i vilu pokojnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u naselju Palisad. Košarkaš planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu veličine od oko dva hektara, na kome se nalazi ova kuća, uveliko gradi luksuzni apartmanski kompleks u koji je, kako saznajemo, uložio oko 15 miliona evra.

foto: Nebojša Mandić

Do ovog saznanja smo došli nakon posete jednoj od najlepših srpskih planina, gde na više lokacija svoje nekretnine ima bivši sportista iz Crne Gore. Inače, meštani ove planine otkrili su nam da je Nikolina firma, čije je sedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog leta i da je morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

foto: Damir Dervišagić

On je svu dokumentaciju uredno dostavio opštinskoj upravi u Čajetini kako bi dobio građevinsku dozvolu, koja mu je i izdata, a gradnja se odvija u skladu sa planom generalne regulacije i propisa. Ovo je jednom prilikom izjavio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, ali nije otkrio ko je vlasnik firme koja je investirala u ovaj projekat.

foto: Kurir

Inače, Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država posle Drugog svetskog rata oduzela i pretvorila ga u Titovu vilu.

foto: Kurir

Po svoj prilici, Broz u njoj nikada nije prespavao, ali je samo jednom bio na ručku u njenom dvorištu 1974.

foto: Profimedia

Kao vila Predsedništva vlade SFRJ, zaštićena je kao kulturno dobro, a onda je postala vlasništvo RTS. U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasledniku - beogradskom advokatu, koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi, koja sada tu gradi deluks apartmane.

foto: Kurir

Ovo nije prva građevina u košarkaševom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. Nikola je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora, na kojem se nalazi autobuska stanica.

foto: Kurir

Tu, kako su nam rekli meštani, Nikola planira da sagradi tržni centar. Za ovaj plac on je dao tri miliona evra, a njegova firma podnela je zahtev opštini Čajetina da se ne izmešta cela autobuska stanica, već da osam od ukupno 80 perona ostane pred njegovim objektima.

foto: Kurir

Bivši sportista je u turističkom centru Srbuje, nadomak jezera, sagradio dve zgrade sa apartmanima, dok se treća gradi. On ima još jednu zgradu u centru, u čijem jednom delu se nalazi diskoteka.

VOLI KUĆE PREDSEDNIKA

Vlasnik Slobine vile 

foto: Profimedia

Nikola Peković očigledno voli kuće bivših predsednika, pa je 2016. kupio vilu Slobodana Miloševića u Tolstojevoj 33 na Dedinju. Nije poznata tačna suma koju je izdvojio za ovu nekretninu, ali, prema nekim informacijama, sada pokojna Mirjana Marković za vilu je tražila više od dva miliona evra.

Porodica bivšeg predsednika renovirala je tu kuću, majstori su popravljali struju, instalaciju, prozore, vrata i otklanjali druge kvarove. Takođe, pokrenuli su i postupak legalizacije dograđenih 500 kvadrata i sredili dokumentaciju za ceo plac. U toj vili do kupovine niko nije živeo 13 godina, otkako je Mira otišla u Moskvu. 

Kurir.rs/Jelena Stuparušić/Foto: Prifmedia, Nebojša Mandić 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...