OVDE ĆE ROBIJATI ROMANA! SKROMNA ĆELIJA U BRIZBEJNU: Panićka će u ZATVORU moći da trenira, čita knjige i da se FRIZIRA!
Foto: Printskrin/Instagram

iza rešetaka

OVDE ĆE ROBIJATI ROMANA! SKROMNA ĆELIJA U BRIZBEJNU: Panićka će u ZATVORU moći da trenira, čita knjige i da se FRIZIRA!

Stars -

Od pre nekoliko dana Romana Panić nalazi se u zatvoru u australijskom gradu Brizbejn, gde je smeštena zbog pljačkanja bankomata. Od momenta kada je objavljeno u medijima, o pevačici više nije bilo ni traga ni glasa, gde je smeštena i kako sada provodi vreme.

foto: Facebook Printscreen, Instagram Printscreen, Shutterstock

Zato smo mi odlučili da saznamo kako izgledaju zatvorske jedinice u Australiji. Na sajtu ženskog popravnog centra u kojem se nalazi Panićeva piše da se zalažu za poštovanje ljudskih prava i da je u skladu s tim i napravljen zatvor. To znači da su zatvorenicama obezbeđeni pristojni uslovi, poput ćelija u kojima borave najviše dve robijašice, ali su skromno opremljene.

foto: Nemanja Nikolić

Pored kreveta nalazi se radni sto na kojem je televizor, dok je u drugom delu prostorije smešten mini toalet sa metalnom ve-ce šoljom i lavaboom. Vrata su metalna sa malim svetlarnikom, a prozor se nalazi u drugom delu ćelije i naravno obezbeđen je rešetkama.

foto: Printscreen Google Maps

Zatvorenice ovde borave tokom noći, dok su im preko dana na raspolaganju zajedničke prostorije, kuhinja, dnevni boravak sa velikim televizorom, kantina za ručanje, biblioteka, a imaju mogućnost i da treniraju u teretani, kao i da jedna drugoj sređuju frizure i rade ostale kozmetičke tretmane u salonu za ulepšavanje.

foto: Damir Dervišagić

Poštujući zakone, zatvor je dozvolio posete u dva navrata tokom dana po sat vremena. Svi stariji od 18 godina koji žele da nekog posete moraju da se najave, nakon čega treba da dođu u korekcioni centar pola sata ranije, radi pretresa, a posetiocima je organizovan prevoz autobusom do zatvora.

foto: Printscreen Google Maps

Pored žena koje su napravile zakonske prekršaje, u ovom centru smeštene su i migranti koji čekaju transport do druge zemlje.

Centar za prestupnice Sagrađen 1999, ima 264 ćelije

foto: Printscreen Google Maps

Zatvor u Brizbejnu u državi Kvinslend sagrađen je u maju 1999. godine. Ima 264 ćelije i podeljen je u dve smeštajne jedinice - zone od 122 sigurne ćelije i 142 stambene ćelije. Ovo je jedini centar za prihvat, procenu i smeštanje prestupnica na jugu Kvinslenda. Centar ima strukturirani dnevni program koji se sastoji od programa obrazovanja i stručnog usavršavanja koji pružaju mogućnosti za rešavanje problema ponašanja i sveobuhvatnog spektra aktivnosti osmišljenih da poboljšaju lični razvoj i samopoštovanje.

Kurir.rs/ Jelena Stuparušić/ Foto: Printskrin/Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track