Najnovije vesti

PREMINUO MILUTIN MIĆA STOJANOVIĆ! Harmonikaša iz Bogdanja pamtiće po OVOME: A iz bivše Juge nema s kim nije SVIRAO!
Foto: Printscreen TV Duga Plus

posle duge i teške bolesti

PREMINUO MILUTIN MIĆA STOJANOVIĆ! Harmonikaša iz Bogdanja pamtiće po OVOME: A iz bivše Juge nema s kim nije SVIRAO!

Stars

Kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač Milutin Mića Stojanović, preminuo je u ponedeljak u 86. godini nakon duge i teške bolesti. Iz Bogdanja kod Trstenika proslavio je posleratnu novokomponovanu šumadijsku pesmu i sarađivao sa najvećim pevačima nekadašnje Jugoslavije.

Ljubav prema harmonici, Moravi i rodnom kraju ovekovečio je u svojim pesmama "Zarasle su staze moje", "Harmoniko moja", "Vodeničar na Moravi", "U ranama srce moje", "Devojačka tuga", "Na starom bunaru", "Šumadija moj je kraj", "Rastasmo se davno", "Plaču zvuci moje harmonike", "Dok Morava hladna teče", "Oj mladosti zelena livado" i mnogim drugima. Sa harmonikom je od svoje desete godine upoznavao i stvarao narodnu muziku blisku tradiciji.

Sa njom je proslavio trstenički kraj i Moravu širom sveta, na preko tri hiljade održanih koncerata.

Iza Miće Stojanovića ostali su trajni zapisi u radio stanicama širom nekadašnje Jugoslavije, na stotinak snimljenih ploča i kaseta, koje su prodate u preko pet miliona primeraka, kao i muzika koju je radio za filmove i televizijske serije, prenose domaći mediji. Bio je jedan od osnivača i danas aktuelnog takmičenja harmonikaša u Soko Banji 1962. godine.

Za svoj kompozitorski rad dobio je mnogo priznanja i nagrada: "Zlatna ptica", "Zlatna plaketa", deset "Zlatnih ploča", a bio je aktivni član Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije u kome je stekao status istaknutog umetnika.

Sahrana Milutina Miće Stojanovića zakazana je za 15. jul u 15 sati, na Novom trsteničkom groblju.

Kurir.rs, M.G/Alo/Foto: Printscreen TV Duga Plus

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...