TOMO, MOJE DETINJSTVO TE ŽALI! Na sahrani Zdravkovića pojavila se devojčica kojoj je pevač DAO ČITAV HONORAR, a ovo je bio razlog
Foto: Youtube Printscreen

legenda

TOMO, MOJE DETINJSTVO TE ŽALI! Na sahrani Zdravkovića pojavila se devojčica kojoj je pevač DAO ČITAV HONORAR, a ovo je bio razlog

Stars -

Nedavno se navršilo 29 godina od smrti legendarnog pevača narodne muzike Tome Zdravkovića, koji je važio za velikog boema.

Mnoge anegdote iz Tominog života se i dan danas prepričavaju, a jednu od njih ispričao je i harmonikaš Zlatko Krstić.

"Negde osamdesetih godina svirao sam sa svojim orkestrom "Zlajini drugari" svadbu jednom Dorćolcu u "Velikoj Skadarliji" kod Srbe. Mladoženjina želja je bila da mu peva Toma Zdravković. "Kralj" je po običaju bio na visini očekivanja. Glasom i čuvenim šarmom fascinirao je sve, pa je uz obode bašte bilo više slušalaca, nego na svadbi", priča on.

Tomi nikada nije novac bio prioritet, što je uvek i pokazivao svojim gestovima.

"Kada je svadba završena, Toma i ja smo krenuli uz kaldrmu lagano, jer sam ja nosio kofer sa harmonikom. Negde kod kafane "Tri šešira" iznenadi nas pravi proletnji pljusak. Sklonili smo se u baštu dok kiša ne mine. Tu ispod strehe je stajala mala cigančica s' velikom korpom punom ruža.Toma je znao i upita je: "Je li Zorice, kako si noćas prošla?"

"Loše je bilo, mnogo loše Tomo. Ali, veče mi je i pored lošeg pazara, bilo prelepo. Slušala sam te kako si pevao i zadovoljna sam", rekla je ona.

Krstić je ispričao da je Toma bio toliko velikodušan da je sav novac koji je imao tada u džepu dao upravo njoj, i to bez reči.

"Toma je iz džepa izvadio novac i bez reči ga prosledio u njenu kecelju. Zorica mu je uzvratila jednom lepom ružom. Pravo iznenađenje je tek sledilo. Kad smo nakon što je kiša prestala izašli iz Skadarlije, a pošto smo se rastajali jer smo išli u dva različita pravca, Toma mi reče: "E, majstore, daj mi 100 kinti za taksi."

foto: Printksrin

"Tek tada sam shvatio da je maloj Zorici dao čitav honorar od 700 maraka! On se nije dao iznenaditi. Pogledao me i rekao: Njoj su pare potrebnije, a i ova ruža, veruj mi, više vredi od bilo kojih para", ispričao je Zlatko svojevremeno i dodao da nije bio u Srbiji kada je Zdravković preminuo.

"Kad se Toma preselio na neko lepše mesto, svirao sam negde u Švajcarskoj. Žao mi je, nisam mogao da budem na poslednjem ispraćaju najvećem boemu koji je šetao ovim prostorima", kaže on i otkriva detalj sa sahrane zbog kojeg su se mnogi naježili.

Moj gitarista mi je kasnije pričao. Na sahrani je dominirao jedan veliki venac od prirodnih ruža na kojem je pisalo:

"Tomo, moje detinjstvo te žali", a donela ga je, tada već devojka, lepa romkinja Zorica.

Kurir.rs/I.B

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track