KRISTINA KOVAČ OBOLELA OD KORONE, ALI OD LEČENJA U ŠVEDSKOJ MRKA KAPA: Virus je virus! Pevačica dobila ŠOK ODGOVOR
Foto: Printscreen/Instagram

NAPRAVILA POMETNJU

KRISTINA KOVAČ OBOLELA OD KORONE, ALI OD LEČENJA U ŠVEDSKOJ MRKA KAPA: Virus je virus! Pevačica dobila ŠOK ODGOVOR

Stars -

Pevačica Kristina Kovač koja živi u Švedskoj digla je javnost na noge objavama na Tviteru.

Ceo ovaj "slučaj" počinje njenom objavom na društvenoj mreži Tviter, na kojoj je napisala da je pozitivna na korona virus i da nije zadovoljna tretmanom kada je reč o zdravstvenom sistemu Švedske.

"Zdravstvena nega u epidemiji, sudeći prema svedočenju razočarane pevačice, maltene je nepostojeća u ovom trenutku. "Pozitivna kao vrata. 7. dan bolesti. Sve gore iz dana u dan. Nema medicinske nege i praćenja za kovid bolesnike, samo hitna pomoć u slučaju gušenja/umiranja", navela je Kristina Kovač.

Pošto su njene reči pojedini na Tviteru protumačili kao pohvalu državi Srbiji, ona je potom odlučila da se obračuna sa neistomišljenicima i dodatno pojasni svoj stav, koji bi se, ukratko mogao nazvati - pohvala lekarima, a kritika predsedniku Srbije.

Dalja prepiska s korisnicima Tvitera kreće ovim tokom: Upitana od korisnika Tvitera iz Srbije da li je u Švedskoj ili u Srbiji, odgovorila je: "I ja se pitam. U Švedskoj." Na to joj taj korisnik preneo da situaciju iz Srbije, pa je napisao da u Srbiji rizične tj. ugrožene pacijente pozitivne na kovid koji imaju blaže simptome ostavljaju u bolnici zbog praćenja stanja.

A na pitanje pratioca - ako nije kritično, zašto bi bila u bolnici, ona je istakla da joj ne treba nega, već rendgen pluća i analiza krvi, jer redovno plaća zdravstvenu negu.

Kazala je i da je pozvala nadležne i upitala šta da radi, kaoi da joj je rečeno - ništa, jer "Virus je, ne možemo mi tu ništa. Ni šta da obratim pažnju, ni šta da uzimam, apsolutno ništa".

U tom trenutku polemika dobija drugi tok, odsnosno prelazi na polje politike. Kristina Kovač je pokušala da objasni da je pohvalnim tvitom o Srbiji žežela da kaže da je zdravstvena nega u Srbiji dostupnija nego u Švedskoj, a da ne misli da je u Srbiji bolje nego u toj zemlji jer su "Vučić i SNS napravili pakao".

"Bitno je samo da svi dobro znate da to što se žalim na švedsku strategiju protiv kovida i manjak medicinske nege nijednog trenutka ne menja činjenicu da su SNS i Vučić od Srbije napravili pakao na Zemlji".

"Srbija je bolja u kovid nezi zahvaljujući našim fenomenalnim i humanim lekarima, uprkos Vučiću i SNS, a ne zahvaljujući njemu".

Kristina Kovač
foto: Printscreen Instagram

Ipak, činjenica je je jedna, a to je da bilo da se nalazite u Švedskoj ili u Srbiji, ili pak bilo gde u svetu koji je pogođen pandemijom koronavirusa, strategiju borbe protiv opakog virusa određuje država i njen zdravstveni sistem, na čijem čelu su epidemiolozi, virusolozi, biolozi i ostali stručnjaci, a ne samo jedan čovek, pa bio on predsednik.

Treba napomenuti i da je Srbija odmah na početku ozbiljno pristupila borbi protiv epidemije i u prvom talasu beležila najmanje brojeve. I sada imamo najmanji procenat smrtnosti u regionu, a testiramo i zbrinjavamo najviše pacijenata po broju stanovnika.

S druge strane, ne može se poreći ni činjenica da su odluke predsednika Srbije itekako direktno doprinele tome. I ministar zdravlja Zlatibor Lončar to je potvrdio kada je otvorena nova kovid-bolnica u batajnici, na čemu je upravo Vučić insistirao.

Naime, kako je pojasnio Lončar, u leto, kada su korona brojke bile u padu a stanovnici Srbije "u opuštenom izdanju", jedino je predsednik Srbije tada insistirao na tome da se ide na izgradnju dve velike kovid bolnice, jer je pretpostavio da će na jesen postojeći zdravstveni sistem biti preopterećen.

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track