ISPRAĆAJ

KOMEMORACIJA PREDRAGU ŽIVKOVIĆU TOZOVCU: Porodica, kolege i prijatelji slomljeni, na kraju se začulo VIOLINO, NE SVIRAJ (VIDEO)

Stars -

Legenda narodne muzike Predrag Živković Tozovac koji je preminuo 6. aprila, danas će biti ispraćen na večni počinak u 15 sati, a održana je i komemoracija.

Kolege, porodica i prijatelji okupili su se da se poslednji put pozdrave sa pevačem, bilo je i suza, a komemoracija je završena pesmom "Violino, ne sviraj".

1 / 10 Foto: Uroš Arsić

Dragan Kojić Keba zaplakao je kada su se ređale slike i začule pesme Tozovca. Ratko Rađenović, kum pokojnog pevača obratio se emotivnim rečima, kao i harmonikaš Miša Mijatović.

"Nema političara, ni javne ličnosti, koja nije cenila Tozovca", rekao je Živorad Žika Ajdačić.

Lepa Lukić pojavila se sa zakašnjenjem na komemoraciji i odmah je počela da plače kada je videla fotografije koje su se ređale iz mladosti. Začuli su se najveći hitovi Predraga Živkovića Tozovca, a jedan od prvih "Prazna čaša na mom stolu".

"Tozovac je bio pevač, muzičar, voditelj, mnogo bolji od profesionalaca, poeta", rekao je harmonikaš Ljubiša Pavković i veliki prijatelj pevača.

1 / 4 Foto: Uroš Arsić

Potom se obratio Dragiša Golubović, predsednik SEMUS, posle minuta ćutanja.

Komemoraciju vodi Marija Veljković, koja je pročitala telegram predsednika Aleksandra Vučića.

"Osim brojnih nagrada publike i stručnjaka, nosilac je visokih državnih priznanja koje je dobio svojim radom, trajanjem i gledanjem", čitala je Marija.

komemoracija Tozovcu, Predrag Živković Tozovac, komemoracija, Novo Groblje
foto: Uroš Arsić

Na samom početku pušten je snimak sa dodele nagrade za najboljeg nacionalnog umetnika i pesmom "Jesen u mom sokaku".

Stigli su i Željko Joksimović, Dragan Kojić Keba, Marija Veljković i Ivan Ivanović Đus.

komemoracija Tozovcu, Predrag Živković Tozovac, komemoracija, Novo Groblje
foto: Uroš Arsić

Snežana Đurišić, Vera Matović, Snežana Babić Sneki, Neda Ukraden i druge poznate ličnosti okupile su se u Kombank dvorani na komemoraciji koja će biti održana Tozovcu. Porodica je takođe stigla na komemoraciju.

1 / 10 Foto: Uroš Arsić

Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić stigli su zajedno i tešili Tozovčevu udovicu Emiliju Mimu koja je bila skrhana. Pevačica ju je sve vreme tešila.

"Nema plakanja", rekao je Mimi Mrkonjić.

komemoracija Tozovcu, Predrag Živković Tozovac, komemoracija, Novo Groblje
foto: Uroš Arsić

Podesetimo, Predrag Živković Tozovac izgubio je bitku sa korona virusom u 85. godini. Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine, a već sa deset godina svirao je harmoniku na svadbama.

Njegova velika popularnost počela je 1971. godine, međutim 1972. snima pesmu "Jeremija" koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega je morao da se skloni kod prijatelja u Nemačku.

komemoracija Tozovcu, Predrag Živković Tozovac, komemoracija, Novo Groblje
foto: Uroš Arsić

Kurir.rs/J.S./K.Đ.

Bonus video:

00:49

Snežana Đurišić o Predragu Živkoviću Tozovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track