ZLATNE HARMONIKE KRALJEVA SVIRAJU U ČAST TOZOVCA I NOVICE: Specijalna gošća Snežana Đurišić, a ovo je GLAVNA IDEJA
Foto: Kurir/J.S.

Muzički spektakl u gradu na Ibru

ZLATNE HARMONIKE KRALJEVA SVIRAJU U ČAST TOZOVCA I NOVICE: Specijalna gošća Snežana Đurišić, a ovo je GLAVNA IDEJA

Stars -

Koncert pod nazivom „Zlatne harmonike Kraljeva“, u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“, biće održan u gradu na Ibru u sredu, 8. septembra, na Trgu srpskih ratnika, sa početkom u 20 časova.

Na koncertu će nastupiti virtuozi na harmonici: Miša Mijatović, Vlada Panović, Aleksandar Sofronijević i Nikola Peković, i drugi vrhunski muzičari, a kao specijalna gošća najavljena je Snežana Đurišić.

Zlatne harmonike Kraljeva
foto: Kurir/J.S.

Po rečima Mirjane Drobac, etnomuzikološkinje u muzičkoj produkciji RTS-a, koncert je organizovan sa željom da se predstavi deo srpskog kulturnog muzičkog nasleđa, oličenog u tradicionalnoj pesmi i narodnim kolima, ali i u odabranim komponovanim pesmama koje zaslužuju da se nađu na repertoaru.

- Glavna ideja je da predstavimo umetnike, soliste na harmonici, koji dugi niz godina, pa i decenija, predstavljaju najviše standarde u izvođenju narodne muzike na harmonici. I Miša i Vlada i Aleksandar su umetnički rukovodioci reprezentativnih narodnih orkestara, producenti, poznavaoci narodne muzike koji najviše deluju kao solisti na harmonici, a ako kažemo da je samo opus Miše Mijatovića oko 1.200 kompozicija i pesama, i oko 30 instrumentala, onda je jasno o kakvim je umetnicima reč, kaže mr Mirjana Drobac.

Kompozitor i harmonikaš Miša Mijatović ističe da će koncert ujedno biti i podsećanje na muzičke legende Predraga Živkovića Tozovca i Novicu Negovanovića, Kraljevčana koji su bili zvezde estrade, a koji su nas napustili u ovoj godini.

- Na koncertu će nastupiti i Novica Negovanović mlađi, petnaestogodišni sin legendarnog kompozitora i harmonikaša, koji takođe svira harmoniku i koji će oživeti uspomenu na svoga oca. Naša Kraljevčanka i najbolja srpska pevačica Snežana Đurišić otpevaće i hit Negovanovića starijeg „Ja ne mogu mila majko bez njega“, dok će njegovu pesmu „Janičar“ interpretirati Aleksandar Tirnanić. U čast Tozovca, sviraćemo i pevati nekoliko njegovih kompozicija koje su vanvremenske, kaže Mijatović.

Inače, kako su organizatori najavili, u slučaju lošeg vremena, ovaj koncert biće održan u Novoj hali sportova u kraljevačkom naselju Ribnica

Zlatne harmonike Kraljeva
foto: Kurir/J.S.

Kurir.rs/J.S.

Bonus video:

00:39

OVAKO SE SLAVILO KOD TOZOVCA! Pevač tvrdi da se nije OŽENIO, a sada isplivao snimak VESELJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track