NAJLUĐA ŽIVOTNA PRIČA MICE TROFRTALJKE! Iznosila džakove para, goste pištoljem terala iz kafane, a OVU PESMU pevala je Titu
Foto: Printscreen YT, Profimedia

ovo NISTE ZNALI

NAJLUĐA ŽIVOTNA PRIČA MICE TROFRTALJKE! Iznosila džakove para, goste pištoljem terala iz kafane, a OVU PESMU pevala je Titu

Stars -

Mica Trofrtaljka bila je poznata po dvosmislenim i erotskim folk pesmama, ka što su "Mica krojačica", "Trofrtaljka", "Hoće deda malo meda", "I labavi ume da zabavi", "Muško mi treba" i mnoge druge.

Rođena je 1943. godine, a u Nišu je snimila "Davorike dajke", pesmu koja je postala veliki hit. Jedna od najvećih kafanskih zvezda šezdesetih i sedamdesetih živela je osam godina sa suprugom i decom na relaciji Frankfurt – Milićevci, a nastupala je širom Evrope.

"Zvali su me seks-bombom. Jedan novinar me je pitao bih li se slikala u bikiniju. Davali su mi veliki novac, ali nisam pristala. Jedan list mi je ponudio tadašnjih 2.000 dinara da se slikam u bikiniju za naslovnu stranu. Ma kakvi, nisam htela da čujem. Moj pokojni muž meni tada kaže: 'Slikaj se, Mico, ja bi se za te pare skinuo go ako treba'. Posle te ponude iz istog lista je došla ekipa novinara da pričaju sa mnom. Negde u kući jedan od njih je pronašao sliku sa mora, u bikiniju, ukrao je i objavio, pa sad ti meni reci ko je tu lud", prisećala se svojevremeno Mica.

Mica Troftaljka
foto: Printscreen YouTube

Udala se kada je imala svega 17 godina, i to za Radosava, kojeg je do tog trenutka videla samo triput. Svi su se protivili tom braku, čak i njegov brat, koji mu je nudio novi automobil ako se rastane od pevačice i, kako je pričala, "spasi porodicu sramote", što je on odbio.

Petkom je prodavala povrće na placu, a onda joj je jedan boravak u kafani promenio život.

Mica je jednom prilikom svratila u kafanu kod izvesnog Dace u blizini Čačka i zamolila ga da otpeva nekoliko pesama. On je pristao i od tada je vrlo brzo bilo teško naći slobodno mesto u kafani u kojoj je pevala.

Već 1968. godine objavila je svoju prvu pesmu "Davorike dajke", koja je prodata u 400.000 primeraka!

"Novac sam nosila u džakovima, nisam mogla da ga potrošim. Izašla sam iz sirotinje, slamare, gazila po trnju da se izvučem iz bede i gledala samo napred", pričala je Mica.

Suprug Radosav je uvek bio uz nju, a pratio ju je i na svim nastupima kako bi izbegla neprijatne situacije. Neke se, međutim, nisu mogle izbeći, ali ona je umela da se odbrani.

"Jedan je momak bio neugodan i pitala sam ga: 'Znaš li, dečko, kome si to rekao?'. On kaže: 'Tebi', a ja: 'Odmah da si izašao iz kafane jer inače te nema, ubijem te za minut'. On nije hteo da izađe, ja uzela pištoljić iz torbice i rekla: 'Izlazi da te moje oči ne vide'. Izašao je, pa se vratio, a ja dva metka u brdo gore, pucam. Svi pobegoše iz kafane", prisetila se pevačica.

Mica Trofrtaljka
foto: Printscreen/youtube

Iako nije bila poželjna na televizijama, budući da su tekstovi njenih pesama označeni kao "sramotni", Josip Broz Tito imao je priliku da Micu Trofrtaljku sluša uživo.

Navodno, Tito je tražio i da mu Trofrtaljka otpeva pesmu "Niška banja", a iako su je upozorili da pazi na ponašanje pred maršalom i prvom damom Jovankom, Mica je igrala njišući kukovima.

"Cela dvorana me je pratila aplauzom, na čelu s Titom i Jovankom", ispričala je.

Mica Trofrtaljka preminula je pre dve godine u jednom staračkom domu, a njena rođaka je za medije otkrila da se pevačica dugo borila sa demencijom.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja