Film "SVJETLA SARAJEVA" o grupi ZABRANJENO PUŠENJE ispraćen aplauzima u LOS ANĐELESU
Foto: Igor Karačić

Film "SVJETLA SARAJEVA" o grupi ZABRANJENO PUŠENJE ispraćen aplauzima u LOS ANĐELESU

Stars -

Dokumentarni film Srđana Perkića o grupi Zabranjeno pušenje i glavnom gradu BiH, Sarajevu, u subotu, 29.4.2023. imao je svoju američku premijeru. Film je prikazan na South East European Film Festivalu na kojem učestvuje u takmičarskom programu dokumentarnog filma.

Zabranjeno pušenje, festival u Los Anđelesu
foto: Promo

Film je prikazan u dvorani James Bridges na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA), na čuvenom smeru za film i televiziju, čiji se studijski program često svrstava među najbolje na svetu. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe u Los Anđelesu, kojem je ovo 18. izdanje, projekat je fondacije ELMA za evropske jezike i filmove u Americi. Predstavljajući i slaveći filmsku i kulturnu različitost 20 zemalja Balkana i Kavkaza, taj filmski festival nastavlja otkrivati najbolja ostvarenja iz jugoistočne Europe publici u SAD-u.

"Uzbudljivo iskustvo je kada na jednom ovako 'svetom mestu' čuješ taktove Zabranjenog pušenja, a na velikom platnu se pojave fragmenti mog grada, ispričani kroz emotivnu naraciju Seje Sexona. Mitovi i legende Sarajeva na Beverly Hillsu i to u subotu uveče, zaista ovo nisam očekivao", istaknuo je Perkić.

Zabranjeno pušenje
foto: Igor Karačić

Izuzetno veliko interesovanje prisutne publike, te jako puno postavljenih pitanja produžilo je druženje ekipe filma s publikom na više od sat vremena, a sve se nastavilo i u holu James Bridges Theatrea. Na premijeri su pored režisera Srđana Perkića bili prisutni i Sabrina Beširević, izvršna producentkinja, te Tomislav Josipović, montažer filma. Amra Hadžihafizbegović-Deović, glavna producentkinja filma, nije bila u mogućnosti pridružiti se ostatku svoje ekipe jer trenutno priprema novi dokumentarni film Srđana Perkića, čije je snimanje planirano za početak 8. meseca ove godine.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track