POJAVIO SE SNIMAK TOME ZDRAVKOVIĆA STAR 51 GODINU! Napisao pesmu za koleginicu, ali je završila kod druge pevačice! Ovako zvuči
Foto: Pritnscreen

POJAVIO SE SNIMAK TOME ZDRAVKOVIĆA STAR 51 GODINU! Napisao pesmu za koleginicu, ali je završila kod druge pevačice! Ovako zvuči

Stars -

O legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću pisani su feljtoni i knjige, snimani filmovi, prepričavaju se brojne zgode iz njegovog burnog života i plodotvornog stvaralačkog rada.

U porodičnom arhivu Ljubice i Spase Berak sačuvan je i jedan Tomin snimak iz 1973. godine, nastao u stanu porodice Berak. Reč je o pesmi „Tužna žena“, koju će kasnije snimiti Subhija Šehović.

Otvaranje biste Tomi Zdravkoviću, spomenik Tomi Zdravkoviću, spomenik, Toma Zdravković
foto: Petar Aleksić

Toma je te godine pripremao pesmu za novu ploču Ljubice Berak. Raspevavao je zajedno s tadašnjim muzičkim producentom i klarinetistom Spasom Berakom, Ljubičinim suprugom. A u znak zahvalnosti za profesionalnu saradnju na ploči “Prokleta nedelja” za koju je Berak pisao aranžmane. Ljubica je na ovom, probnom snimku pevala zajedno s Tomom. Naravno, uz Spasinu pratnju na gitari u svom domu.

Nisu poznati detalji zašto pesma u izvedbi Ljubice Berak nikad nije snimljena. Ljubica i Spaso nikada o tome nisu iznosili detalje. Tek, ovih dana, Ljubica je deo arhiva ustupila na digitalizaciju Fondaciji SEVDAH na čelu s Damirom Galijaševićem koji je, uz Ljubičino odobrenje, poslao fragment ovog snimka.

Toma Zdravković
foto: Printscreen/Youtube

Tako se otvorila “sehara sjećanja” na dešavanja u domu porodice Berak, koju su muzičari često u šali nazivali muzičkom železničkom stanicom.

A onda je, nekoliko godina kasnije, Toma susreo Subhiju Šehović. Oduševljen lepotom njenog i glasa i stasa, kazao joj je da ima za nju pjesmu. Odveo je u Beograd, te su sa orkestrom „Bis“ u studiju Ace Radojičića u Košutnjaku snimili singlicu s numerama „Tužna žena“ i „Poslije lutanja“.

Kurir/Najportal/Preneo: I. L.

Bonus video:

01:25

NISAM ZVAO BAKIJA B3 NA PREMIJERU NEDELJE IZ JEDNOG RAZLOGA! Husa progovorio o konfliktu sa kolegom: Ishitreno je reagovao!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track